Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκλητικά ολοφάνερος ήταν προχτές ο προβοκατόρικος - αλλά και εγκληματικός - χαρακτήρας και ρόλος της γνωστής ομάδας Βλασόπουλου, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει επεισόδια, στη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας. Και μπορεί η σύγκρουση να κράτησε ελάχιστα λεπτά. Μπορεί να παραδέχονται οι πάντες ότι η περιφρούρηση λειτούργησε με θαυμαστή ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Μπορεί, τέλος πάντων, τα αποτελέσματα των «κρανοφόρων» να απέχουν πολύ από τα όσα περίμεναν οι καθοδηγητές τους, αλλά η ουσία παραμένει και τη φορά αυτή έγινε πολύ περισσότερο φανερή, κραυγάζει!

Οι μερικές δεκάδες «κρανοφόροι», που ξεπήδησαν από το πουθενά και, εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες, μπουκάλια, μολότοφ και ό,τι άλλα «πολεμοφόδια» διέθεταν πάνω στο σωρό των διαδηλωτών, βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Οσο για το ποιοι σχεδιάζουν τέτοιες επιχειρήσεις, τις οργανώνουν και δίνουν τις διαταγές, μπορεί να το καταλάβει ο κάθε καλόπιστος εργαζόμενος σ' αυτή τη χώρα.

Απίστευτη κατάντια

Την ανιστόρητη και εξοργιστική άποψη πως ο ιμπεριαλισμός «εκπολιτίζει» τους λαούς και φροντίζει για την «ευημερία» τους, ομολογούμε ότι είχαμε χρόνια να την ακούσουμε. Την ακούσαμε λοιπόν χτες (στο «Φλας») από τον Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος πλέον έχει αφήσει μακράν «πίσω του» τους πλέον ακραιφνείς θεωρητικούς του άγριου νεοφιλελευθερισμού, τύπου Ανδριανόπουλου! Ελεγε, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί που θα βάλουν για πρώτη φορά το πόδι τους στα κράτη της Κεντρικής Ασίας θα κερδίσουν (σε ηγεμονία και πετρέλαια), αλλά ταυτόχρονα θα κερδίσουν και οι λαοί αυτών των χωρών γιατί μαζί με τους αγωγούς πετρελαίου θα έρθει η πρόοδος, ο πολιτισμός και η ευημερία! Το μέγεθος της κατάντιας του ανθρώπου (ούτε οι αποικιοκράτες δεν τα πίστευαν αυτά), σε αφήνει κυριολεκτικά άναυδο.

Η «Πανδώρα» και το πλιάτσικο...

Βρε σεις, η Πανδωρίτσα του «Βήματος» πήρε γραμμή κι αυτή άρον άρον να γράψει κάτι αντιΚΚΕ κι ό,τι να 'ναι. Από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είχε να μιλήσει. Αλλά πάλι ατύχησε.

Νομίζει η καψερή η «Πανδώρα» ότι επειδή το Αφγανιστάν το πλιατσικολογούν χρόνια τώρα, δεν έχει μείνει τίποτε άλλο για πλιατσικολόγημα. Ε, όχι, σου λέει τώρα, κάτι πετρελαιάκια εκεί κάτω, «οι δρόμοι» των πετρελαίων και του φυσικού αερίου που λένε άλλοι κλπ. κλπ. (μην τα πούμε κι όλα) να αποτελούν λόγο για πλιάτσικο της περιοχής από τους λογής λογής ιμπεριαλιστές!!!

Δίκαιο έχει. Και μάλιστα απόλυτο. Γιατί, αυτό παιδάκι μου, δεν είναι πλιάτσικο - όπως λέει η Πανδώρα ότι είπε εκπρόσωπος του Κόμματος σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Είναι ΛΗΣΤΕΙΑ!

Σωστά, πολύ σωστά. Γι' αυτό, Πανδώρα μου, θα του κάνουμε κριτική του συντρόφου. Αλλη φορά να τους λέει ληστές τους Αμερικάνους κι όχι... απλά πλιατσικολόγους. Ευτυχώς που έχουμε κι εσένα και μας ανοίγεις τα μάτια...

Απαράδεκτη διαστρέβλωση από την «Αυγή»

Η εφημερίδα «Αυγή» στο χτεσινό της φύλλο, σ' ένα μονοστηλάκι διέπραξε τα εξής απαράδεκτα ατοπήματα, τα οποία δεν μπορεί να έγιναν κατά λάθος:

  • Εξαγγέλλει, ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό συλλαλητήριο από το ΕΚΘ, όπου δε συμμετέχει το ΚΚΕ. Ενώ η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ένα και ενιαίο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη από την Επιτροπή Φορέων στην οποία μετέχει και το ΕΚΘ.
  • Ισχυρίζεται ότι στην ανακοίνωση - πρόσκληση της Επιτροπής φορέων «δεν υπάρχει ούτε μία φράση που να καταδικάζει το τρομοκρατικό χτύπημα και την τρομοκρατία γενικότερα». Ενώ στο συγκεκριμένο κείμενο αφιερώνεται η πρώτη παράγραφος, σχεδόν το 1/3 του κειμένου.
  • Στη σύσκεψη για την τελική διαμόρφωση του κειμένου όπου συμμετείχαν πλήθος φορείς, ο μόνος που διαφώνησε με το τελικό κείμενο ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΔΟΘ.

Συνάδελφοι της «Αυγής» γνωρίζουμε τις συνθήκες σύγχυσης στις οποίες βρίσκεστε. Κατανοούμε, επίσης, ότι η πολιτική σας αντι-ΚΚΕ εμπάθεια, που συνήθως σας διακρίνει, είναι κακός σύμβουλος. Κουράγιο...

Τα φοβισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «τρομοκρατικού χτυπήματος» στην Ελλάδα, μας διαβεβαίωσε χτες ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Εντάξει, ησυχάσαμε τώρα!

Με τη διαφορά ότι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε περισσότερο για τα αντι-τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης, παρά από το μη ενδεχόμενο «τρομοκρατικών επιθέσεων»! Κάθε λαός, βλέπετε, κρίνει από την εμπειρία του.

Κι αν θέλουν, τέλος πάντων, τόσο πολύ να ...προστατέψουν τον ελληνικό λαό οι κυβερνώντες, γιατί δε μας απεμπλέκουν από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, με τις οποίες οι Ελληνες κάθε άλλο παρά συμφωνούν και δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετάσχουν;

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ τουλάχιστον γελοία αυτή η προσπάθεια των «επικοινωνιολόγων» των ΗΠΑ. Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται και επιδιώκουν να παρουσιάσουν την τρέχουσα κατάσταση ως ...σενάριο του Χόλιγουντ με «καλούς» και «κακούς»;

Δεν είναι φιλμ αυτό που διαδραματίζεται τούτη την περίοδο. Ακόμα να το καταλάβουν, παρότι έχουν 6.500 θύματα;

Ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί - παρά την έλλειψη ενημέρωσης που τους επιβάλλουν - τους έχουν πάρει πια χαμπάρι. Απόδειξη, το γεγονός πως διαδηλώνουν και απορρίπτουν την τραγελαφική προπαγάνδα της κυβέρνησης Μπους.

ΜΑΛΙΣΤΑ. Ενδιαφέρουσα η πολεμική, που ανέπτυξαν χτες και προχτές οι «κορυφαίοι» αρθρογράφοι των εφημερίδων κατά των κινητοποιήσεων που έγιναν ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Ας μην ανησυχούν, έχει πολύ καλό Γραφείο Τύπου η Αμερικανική Πρεσβεία. Διαβάζει, αναλύει και εκτιμά τους φίλους της. Δεν πρόκειται να πάει χαμένος ο κόπος τους. Καλού - κακού, ας προσπαθήσουν, όμως, λίγο ακόμα.

Το ίδιο ισχύει και για το Συνασπισμό! Να είναι βέβαιοι ότι θα εκτιμηθεί και η δική τους ανάλογη στάση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στις κρίσιμες στιγμές φαίνονται οι καλοί φίλοι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εθελότυφλοι ... «ΗΠΑ-λληλοι»

Τηρουμένων των αναλογιών, η αντιπολεμική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αθήνα μόνο με εκείνην του 1943 κατά της επιστράτευσης των Γερμανών μπορεί να συγκριθεί. Η κινητοποίηση έγινε μέσα σε ένα κλίμα τρομολαγνικού εκφοβισμού που έχουν επιβάλει οι σημερινοί «αμερικανοτσολιάδες» (κατ' αντιστοίχιση των τότε γερμανοτσολιάδων). Πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι, όπως και τότε, μια υπερδύναμη έχει θέσει σε καθεστώς «κατοχής» ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, δεν «κάθισε στ' αυγά του». Ούτε πρόκειται. Συνεπώς, λίγη αξία έχει να ασχοληθούμε με κείνους που έφτασαν να γράφουν χτες στον Τύπο ότι «ντρέπονται»(!) γιατί οι διαδηλωτές «ντρόπιασαν»(!) τη χώρα. Αυτοί οι θλιβεροί υπάλληλοι, οι καρικατούρες της ...«ΗΠΑ-λληλοκρατίας», οι αλλεργικοί στο σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», έχουν τόση αξία, όση είχαν και οι όμοιοί τους, που τα ίδια έλεγαν και το '43.

***

Υπάρχει, όμως, μια κατηγορία «αναλυτών», που δε συκοφαντεί ανοιχτά το αντιπολεμικό κίνημα, αλλά επιδίδεται στην υπονόμευση και ελεεινολόγησή του, διά της ...ειρωνείας: «Μα, και πού τον είδατε, βρε παιδιά, τον πόλεμο;», «μα, δε βλέπετε την ψύχραιμη στάση των ΗΠΑ;», είναι μερικά από τα όλο ...αθωότητα ερωτήματά τους. Μερικοί, πιο ...έξυπνοι αυτοί, μας ρωτούν, μήπως η κινητοποίηση έγινε αναδρομικά «κατά της εισβολής της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν». Στους τελευταίους, ένεκα της ειδικής «ευφυίας» τους, έχουμε να πούμε ότι έχουν ...δίκιο. Πράγματι. Οι διαδηλώσεις έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα. Διότι, εκτός των άλλων, πραγματοποιούνται για να καταγγείλουν και τον εξοπλισμό του Αφγανιστάν με πυραύλους «Στίγκερ». Ο εξοπλισμός έγινε την εποχή της «εισβολής». Ηταν η εποχή, που οι ΗΠΑ τροφοδοτούσαν τους Ταλιμπάν και τον Λάντεν για να ανατρέψουν τη λαϊκή επανάσταση στη χώρα. Και - προς δόξαν των «ΗΠΑ-λλήλων» - τα κατάφεραν...

***

Οσο για κείνους που «δε βλέπουν πόλεμο» και εμπλοκή της Ελλάδας, ας κοιτάξουν λίγο μακρύτερα από τη μύτη τους:

α) Αφού δεν πιστεύουν εμάς, ας πιστέψουν τον ...Μπους. Δεν είναι το αντιπολεμικό κίνημα, που λέει ότι γίνεται πόλεμος. Ο Μπους το λέει. «Απεριόριστος πόλεμος», «μη συμβατικός πόλεμος», «10ετής πόλεμος», είναι μερικά από τα διαγγέλματά του. Δηλαδή, πόσες φορές πρέπει να το πει ο Μπους, για να το καταλάβουν;

β) Ας ρίξουν μια ματιά στα καθημερινά δελτία εξόδου αμερικανικών πολεμικών μηχανών από τους ναυστάθμους και τα αεροδρόμια. Η στρατιά - οι ΗΠΑ το λένε, όχι εμείς - είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

γ) Κάτι ακόμα: Τα 6 εκατομμύρια ανθρώπων που αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν στο Αφγανιστάν και πεθαίνουν κατά χιλιάδες, αφού δε φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια που τους κρατά στη ζωή, τι είναι; Δεν είναι θύματα πολέμου;

***

Αλήθεια, όλα αυτά - συμπεριλαμβανομένης της «ραμπο-κρατίας» και της «χαφιεδο-κρατίας» ανά τον κόσμο - δεν είναι πόλεμος;

Θα συνεχίζουν «να μη βλέπουν»; Μάλλον. Αλλά, ειδικά σήμερα, προσποιούμενοι ότι δε βλέπουν όσα γίνονται μπροστά στα μάτια τους, δεν είναι μόνο εθελότυφλοι. Είναι συνένοχοι.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η CIA...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύονται τις μέρες αυτές, σε σχέση με το μέγα θέμα της επικαιρότητας. Ξεχωρίσαμε ορισμένα από το προχτεσινό αφιέρωμα του «Εθνους» και τα αναδημοσιεύουμε: «...Σύμφωνα με το εγκυρότατο αμερικανικό περιοδικό "Foreign Affairs" (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1999), η μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση που οργάνωσε ποτέ η CIA ξεκίνησε το 1979, την επομένη της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Τότε η αμερικανική μυστική υπηρεσία άρχισε να συνεργάζεται στενά με την αντικατασκοπία ISI του Πακιστάν. O στόχος ήταν να μετατρέψουν την αντίσταση των Αφγανών στους Σοβιετικούς σε "ιερό πόλεμο" όλων του μουσουλμάνων. Πείστηκαν ή εξαγοράστηκαν έτσι ορισμένοι μουλάδες και ιμάμηδες του ακραίου εξτρεμιστικού χώρου της Μέσης Ανατολής, για να αποδώσουν "ιερό" χαρακτήρα στον πόλεμο. H επιχείρηση είχε μεγάλη επιτυχία. Αραβες εκπρόσωποι της αρχαιότερης οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που βρίσκονταν τότε σε βαθιά πολιτική κρίση, κατάφεραν να αναδειχτούν σε πρωταγωνιστές και να επηρεάσουν βαθιά όλον τον ισλαμικό χώρο. Σύμφωνα με το ίδιο αμερικανικό περιοδικό, στη δεκαετία 1982-'92, πολέμησαν στο Αφγανιστάν πάνω από 35 χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι από 40 χώρες του κόσμου».

... οι «πολεμιστές της πίστης»...

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Με την αποχώρηση των Σοβιετικών, ήταν περίπου 100 χιλιάδες οι μουσουλμάνοι που έμμεσα ή άμεσα είχαν επηρεαστεί από το μήνυμα του πολέμου: "Το μήνυμα ήταν πως το Ισλάμ αποτελεί από μόνο του ένα πλήρες κοινωνικό -πολιτικό σύστημα, το οποίο έπρεπε να συγκρουστεί με τα όπλα με τους άθεους Ρώσους, που τόλμησαν να καταπατήσουν το ιερό μουσουλμανικό χώμα", ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο InterPress (21/11/95) ένας από τους Αμερικανούς πράκτορες που είχε αναλάβει μέσω των Πακιστανών την "επιμόρφωσή" τους.

Τον Μάρτιο 1985 ο τότε Πρόεδρος Ρήγκαν υπέγραψε την απόφαση 166 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που επέτρεπε την ογκώδη οικονομική βοήθεια στους Αφγανούς "μουτζαχεντίν", τους "πολεμιστές της πίστης". Παράλληλα, οι Αφγανοί αντάρτες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Μπιν Λάντεν, λάμβαναν προωθημένη εκπαίδευση στη χρήση τελειοποιημένων οπλικών συστημάτων, όπως οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι Στίνγκερ».

... και η ηρωίνη

Και για τα ναρκωτικά: «Το 1997 ο πρώην υπεύθυνος της CIA για το Αφγανιστάν Τσαρλς Κόγκαν ομολόγησε πως είχε "θυσιάσει την περίοδο εκείνη τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών στο βωμό του αγώνα εναντίον των Σοβιετικών". O ίδιος παραδέχτηκε πως η παραμεθόριος περιοχή ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν έχει αναδειχτεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηρωίνης του κόσμου, απ' όπου καλύπτεται το 60% της ζήτησης στην αμερικανική αγορά. Μέσα σε μια δεκαετία το Πακιστάν γέμισε με εργαστήρια παραγωγής ηρωίνης, με την ανοχή των Αμερικανών και την ενεργό ανάμειξη των Πακιστανών. H στάση της CIA δεν άλλαξε ούτε μετά την αποχώρηση των ηττημένων Σοβιετικών το 1989. Αμερικανοί πράκτορες συνέχισαν να ενθαρρύνουν τον ισλαμικό "ιερό πόλεμο" σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, στηριζόμενοι στους συναδέλφους τους των συμμαχικών χωρών, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Βαχαβίτες ιεραπόστολοι προερχόμενοι από το Ριάντ εγκαταστάθηκαν στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ενώ Τούρκοι "Γκρίζοι Λύκοι" προπαγάνδιζαν τον παντουρκισμό και τον πανισλαμισμό στο Αζερμπαϊτζάν, την Τσετσενία και αλλού. O εχθρός τώρα ήταν άλλος, οι Ρώσοι, οι Σέρβοι, τα αραβικά καθεστώτα που ακόμη αντιστέκονται στο Ισραήλ».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι παρακαταθήκες του ΕΑΜ

Τότε, στις 27 του Σεπτέμβρη 1941, με την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου από το ΚΚΕ και άλλες πατριωτικές δυνάμεις, ο λαός πήρε τις τύχες του στα δικά του χέρια. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του απλού λαού αλλά και μεγάλοι πνευματικοί ηγέτες της χώρας, ο λαός αγωνίστηκε ενάντια στον «παντοδύναμο» κατακτητή για απελευθέρωση της πατρίδας, για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική προκοπή, ενάντια στην εξαθλίωση και στον εξανδραποδισμό. Και μεγαλούργησε! Η Ιστορία δικαίωσε αυτόν τον αγώνα, όπως και τον αντιιμπεριαλιστικό-λαϊκοδημοκρατικό αγώνα ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό ζυγό Μ. Βρετανίας-ΗΠΑ.

Καθώς, όμως, η Ιστορία πήγε να «έρθει τούμπα» με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, σήμερα, 60 χρόνια μετά, οι λαοί αντιμετωπίζουν τον θανάσιμο κίνδυνο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Τώρα, με πρόσχημα το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ, ο Μπους και οι εταίροι του έχουν κηρύξει 10ετή πόλεμο κατά ενός «αόρατου εχθρού», κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας, δηλαδή. Ηδη στήνεται ένα εφιαλτικό σκηνικό τρόμου με την κήρυξη πολέμου από τον Μπους: Στοιχειώδη δημοκρατικά-ανθρώπινα δικαιώματα παίρνονται πίσω. «Τρομονόμοι» και κατασταλτικοί μηχανισμοί φτιάχνονται για να καθυποτάξουν το φρόνημα των λαών, ώστε να περάσει η νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και ορισμένοι άλλοι αποκαλούμενοι αριστεροί, στο όνομα του «παντοδύναμου» ιμπεριαλισμού, επιχειρούν να υποτάξουν τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, στον ιδιόμορφο πόλεμο κατά λαών και χωρών. Ετσι έκαναν στην Κατοχή τα παλιά αστικά πολιτικά κόμματα, που συνιστούσαν και στο λαό να «κάτσει φρόνιμα» μη και εξαγριωθούν οι ναζί κατακτητές! Τίποτα δε διδάχτηκαν από την Ιστορία οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, που ακολουθούν και σήμερα την τακτική υποταγής στον ιμπεριαλισμό.

Ομως, αν εκείνοι δε διδάχτηκαν τίποτα από τις παρακαταθήκες του ΕΑΜ - το οποίο οι αντιστασιακές οργανώσεις τιμούν τη Δευτέρα με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου - ο λαός μας, οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει τα δικά τους διδάγματα. Γνωρίζουν ότι η τακτική της υποτέλειας, που, σήμερα, οδηγεί στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, φέρνει συμφορές στους λαούς. Ομως, έμαθαν ότι, όταν ο λαός είναι ενωμένος και αγωνίζεται, είναι παντοδύναμος. Γι' αυτό σήμερα συσπειρώνονται αγωνιστικά, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές αλλά και τους άλλους πατριώτες αντιιμπεριαλιστές, ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και στις τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους. Το ζήτημα είναι και σήμερα και κάθε μέρα οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να χτίσουν το δικό τους Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, το σημερινό ΕΑΜ, για να μην περάσουν τα εφιαλτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Συνεχής πάλη

Θέλουν να πάψω

τη γροθιά

στις ΗΠΑ

να υψώνω

γιατί τη χώρα

τάχατες εκθέτω

και ζημιώνω,

μ' αν δε μιλώ

για τα αισχρά

που η «σύμμαχός» μας

πράττει

θα μοιάζει

σαν να χορηγώ

σ' αυτή συχωροχάρτι!

* * *

Ετσι, δεν πρόκειται

ποτέ να κάνω

τέτοια χάρη

απ' τους «δικούς» της

άφεση

η Αμερική

ας πάρει,

από τους δούλους μας

ταγούς

και κάποια

άλλα πιόνια,

εγώ, ο λαός

αντίπαλος θα 'μαι

των ΗΠΑ αιώνια!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ