Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Από την κινητοποίηση στη Χίο
Από την κινητοποίηση στη Χίο
Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά οργάνωσαν την Τρίτη 14/11 Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς σε Σάμο, Ικαρία, Λέσβο και Χίο.

Με συγκεντρώσεις και πορείες απαίτησαν: Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που έχει απομείνει, αλλά να διευρυνθεί σε όλα τα νησιά. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Φορολόγηση με 45% των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε Σάμο και Ικαρία

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε Σάμο και Ικαρία, στις οποίες καλούσαν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πλήθος σωματείων του νομού.

Στη Σάμο έγινε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης του Βαθιού με κατάληξη στην πλατεία, όπου η πρόεδρος του ΕΚΣ, Βάσω Βρυώνη, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Ο αγώνας για να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας είναι επιβεβλημένο να είναι συνδεδεμένος με την πάλη ενάντια στο σύνολο των μέτρων και της πολιτικής που συντελεί στη φοροαφαίμαξη του λαού». Ο μειωμένος ΦΠΑ, τόνισε, «δεν είναι προνόμιο, άλλα ένα μέτρο απάλυνσης των συνεπειών για τους νησιώτες, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους». Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Τίμος Χατζηλαγός εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη συγκέντρωση στην Ικαρία, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΣ, Αποστόλης Δημόπουλος, σημείωσε την ανάγκη να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι «για απεργία, έχοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει ακόμη περισσότερο τη ζωή τους, ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας και στη φοροληστεία, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα. Λέμε κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς, ο Γιάννης Κράτσας εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων και η Γιολάντα Σιαλμά από την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών.

Σε Λέσβο και Χίο

Με τη συμμετοχή σωματείων, άλλων φορέων και πλήθους κόσμου έγινε στην πλατεία Σαπφούς η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρέτισε ο Δημήτρης Στεφανής.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Χίο, με παρουσία εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών. Ακολούθησε πορεία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Απλωταριάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική η στόχευση μετατροπής των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων(2021-07-13 00:00:00.0)
Εξισώσεις(2019-01-04 00:00:00.0)
Τα παίρνουν από τους νησιώτες, τα δίνουν στους εφοπλιστές(2017-12-22 00:00:00.0)
Στάση εργασίας ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ(2017-11-21 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά(2017-11-11 00:00:00.0)
Συγκέντρωση την Τετάρτη μπροστά στο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»(2012-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ