Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
TΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε αγώνα ενάντια στη φοροληστεία

Ανακοίνωση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα νησιά του Αιγαίου καταγγέλλει η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ και εκφράζει τη στήριξή της στο συλλαλητήριο ενάντια στη φοροληστεία, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου την Τρίτη 14 Νοέμβρη.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η επιμονή της κυβέρνησης στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 32 νησιά που έχει απομείνει, δικαίως επισύρει την αγωνία και φουντώνει την αγανάκτηση της κοινωνίας του νησιού μας.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης, αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα.

1. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατακτήθηκε με αγώνες, με στόχο να αντισταθμιστεί το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Σήμερα αυτός ο λόγος όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η βαρύτητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της συνεχούς αύξησης του μεταφορικού κόστους. Κάθε αποστασιοποίηση από το λόγο αυτόν, σαν βάση του αγώνα για την παραμονή του εκπτωτικού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (και στη Λέσβο), αδυνατίζει τον αγώνα, θέτει σε αμφιβολία την αναγκαιότητα ύπαρξης του εκπτωτικού ΦΠΑ στο διηνεκές.

2. Η σύνδεση της αναγκαιότητας παραμονής του εκπτωτικού ΦΠΑ με έκτακτες ανάγκες (σεισμοί - Μεταναστευτικό) σπρώχνει - πέρα από προθέσεις - στη λογική της έκτακτης ύπαρξης αυτού του μέτρου. Ενισχύει τη λογική της - τελικά, κάποια στιγμή - απάλειψής του.

3. Η ανάπτυξη αγώνων με βασικό όπλο τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών για τη μικρή οικονομική απόδοση του μέτρου στα έσοδα της κυβέρνησης, ξεστρατίζει από το στόχο της μόνιμης εφαρμογής του μέτρου λόγω μεταφορικού κόστους. Δηλαδή, αν η απόδοσή του στα έσοδα ήταν σύμφωνη με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, δεν θα υπήρχε θέμα; Η με το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης που δέχονται σήμερα οι κάτοικοι του νησιού μας και όλης της Ελλάδας (χαράτσια κάθε είδους, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), επειδή αποδίδουν αυτά που αποδίδουν στα έσοδα, δεν υπάρχει θέμα;

4. Η επιμονή ορισμένων φορέων του νησιού μας να αποσυνδέσουν το αίτημα για την παραμονή του νησιωτικού ΦΠΑ από το σύνολο της φοροληστείας που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στο νησί μας, αποδυναμώνει τη ραχοκοκαλιά του αγώνα για τη διατήρηση της μείωσής του.

Η συνολική φοροαφαίμαξη γονατίζει και σήμερα πάρα πολλούς συμπατριώτες μας, παρά την ύπαρξη του εκπτωτικού ΦΠΑ. Η σύνδεση κάθε νέου μέτρου που επιβαρύνει φορολογικά τους κατοίκους, όπως επιχειρήσεων με την αναίρεση του εκπτωτικού ΦΠΑ, με το σύνολο των μέτρων που συντελούν στη φοροαφαίμαξή τους, είναι επιβεβλημένη για την επιτυχή έκβαση κάθε τέτοιου αγώνα.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλους τους φορείς να υιοθετήσουν πλαίσιο πάλης:

-- Ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά που έχει απομείνει και τη διεύρυνσή του για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

-- Υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

-- Υπέρ της ύπαρξης αφορολόγητου ατομικού ορίου για όλους στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Υπέρ της αφαίρεσης από τη φορολόγηση των δαπανών Υγείας, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.

-- Υπέρ της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

-- Υπέρ της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

-- Υπέρ της φορολόγησης με 45% των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ