Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδριάζει με γεμάτη ατζέντα στη σκιά του ΝΑΤΟ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με συμμετοχή σε ορισμένες θεματικές του και των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών, αλλά και του γγ του ΝΑΤΟ, σε άλλη μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού των δύο του ευρωατλαντικού άξονα, έχοντας πάντα κατά νου την αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, σε άλλο ένα δείγμα τέτοιου συντονισμού, Τετάρτη και Πέμπτη προηγήθηκε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ αντίστοιχα, αρχές Δεκέμβρη προγραμματίζεται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Δευτέρας, που είναι «φορτωμένη» θέματα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, το Συμβούλιο θα ξεκινήσει «με την επανεξέταση επειγόντων ζητημάτων από τη διεθνή σκηνή». Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται να ασχοληθούν με την κατάσταση στη Μιανμάρ/Βιρμανία, τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και την κατάσταση στη Βενεζουέλα, για την οποία το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει Συμπεράσματα. Παραπέρα, το Συμβούλιο θα συζητήσει τις σχέσεις Αφρικής - ΕΕ ενόψει της 5ης Συνόδου Κορυφής Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοέμβρη.

Σε ένα θέμα που καίει και το ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε απολογισμό των τρεχουσών εργασιών σχετικά με τις λεγόμενες στρατηγικές επικοινωνίες, ιδίως στην Ανατολή, αλλά και στο Νότο και τα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο μιας γενικότερης κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί και «πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

«Ασφάλεια και Αμυνα»

Στο «γεύμα εργασίας», οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπουργοί Αμυνας θα «ανταλλάξουν» απόψεις για την «ασφάλεια και την άμυνα» στο πλαίσιο εφαρμογής της λεγόμενης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ για το θέμα. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει Συμπεράσματα.

Σε ένα παρεμφερές ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου, τα κράτη - μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία - PESCO (πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ, με εκταμίευση κοινοτικών πόρων για κοινά προγράμματα έρευνας και παραγωγής, κ.λπ.), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναμένεται να υπογράψουν από κοινού την επιστολή κοινοποίησης προς το Συμβούλιο και την ύπατη εκπρόσωπο.

Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν για το πώς προχωρά η ακόμα στενότερη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ με τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg.

Αναμένεται, τέλος, συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ