Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Σημαντικός απεργιακός αγώνας για ενιαία ΣΣΕ και κατάργηση των διαχωρισμών των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Αλ. Περράκη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ ΟΤΕ

Λίγες μέρες μετά την ιδιαίτερα μαζική 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ, με αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον Αλέκο Περράκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ. Συζητάμε για το περιεχόμενο αυτής της απεργιακής μάχης, για τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη μαζικότητα που καταγράφηκε, όπως και για τη συνέχεια του αγώνα από εδώ και πέρα.

***

-- Το βασικό αίτημα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, όπως το έχουν αποφασίσει μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, είναι η διεκδίκηση ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Τι σημαίνει ενιαία ΣΣΕ και γιατί αυτό το αίτημα έχει τόσο μεγάλη σημασία;

-- Ο όμιλος ΟΤΕ, κάθε χρόνο που περνάει, αυξάνει την κερδοφορία του. Το πώς τα καταφέρνει το έχουν νιώσει καλά οι εργαζόμενοι συνολικά στο πετσί τους. Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ δεν έχει αφήσει κανένα όπλο ανεκμετάλλευτο από τη φαρέτρα του νομικού οπλοστασίου που έχει στα χέρια της, προκειμένου να χτυπήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται πλήρως την τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.


Από την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και τα χρόνια της περιβόητης ανάπτυξης, όταν ακόμα ο ΟΤΕ ήταν υπό «δημόσιο έλεγχο», ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με την εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων και τη σύμπλευση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο διαχωρισμός και οι διαφορετικές «ταχύτητες» με τις οποίες εργαζόμαστε σήμερα, έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπάρχει κανένα τμήμα εργαζομένων που να μην συναντάς εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις.

Πάνω από 30% από τους 15.500 περίπου εργαζόμενους στον όμιλο είναι εκτός οποιασδήποτε Συλλογικής Σύμβασης και εργάζονται με ατομικές συμβάσεις. Είναι αυτό το τμήμα των εργαζομένων που εργάζονται στις θυγατρικές ή ως ενοικιαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών, που όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν έργο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια το έκαναν εργαζόμενοι με σταθερές σχέσεις εργασίας και στο πλαίσιο των συμβάσεων με κεκτημένα δικαιώματα.

Ομως και αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ και στην «Cosmote», όπου υπάρχουν δύο ξεχωριστές ΣΣΕ, διαχωρίζονται σε νέους και παλιούς εργαζόμενους, με τους νέους να αμείβονται με μειωμένα μισθολογικά κλιμάκια κατά 40%. Χαρακτηριστικά, εάν και όταν «ξεπαγώσουν» οι ωριμάνσεις, θα κάνουν πάνω από 30 χρόνια να φτάσουν το βασικό μισθό των παλιότερων εργαζομένων!

Από τις περιφρουρήσεις της 48ωρης απεργίας, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ
Από τις περιφρουρήσεις της 48ωρης απεργίας, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα για το ποιος τελικά ωφελείται από αυτήν τη διάσπαση των εργαζομένων, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτούς τους άθλιους διαχωρισμούς, που το μόνο που έχουν φέρει είναι τη συνολική εξίσωση προς τα κάτω.

Το αίτημα για μια ενιαία σύμβαση στον ΟΤΕ, που θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, από το πώς ονομάζεται η θυγατρική που εργάζεται, από την ηλικία ή το πότε προσλήφθηκε, η οποία θα εξισώνει προς τα πάνω, ανακτώντας τις απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό που ενοποιεί τον αγώνα και τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων στον όμιλο.

Η εργοδοσία απαιτεί παγίωση των αντεργατικών ρυθμίσεων και ζητά νέες θυσίες

-- Πώς απαντάει η εργοδοσία στις διεκδικήσεις των εργαζομένων;

-- Η εργοδοσία σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κρατάει θέση άκαμπτη, απαιτώντας όχι μόνο να διατηρηθούν όσα «κατέκτησε» τα προηγούμενα χρόνια, οι μειώσεις μισθών, τα πάγωμα των αυξήσεων, ο διαχωρισμός των εργαζομένων, αλλά ζητάει και άλλα.

Στη διαπραγμάτευση παρουσίασε περίπου 9 αιτήματα, που στο σύνολό τους έχουν να κάνουν με την εξίσωση των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Αυτό που όμως είναι το πιο χαρακτηριστικό, είναι η πλήρης άρνηση της επέκτασης των ΣΣΕ στους εργαζόμενους που είναι σήμερα έξω από αυτές.

Η επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του ομίλου ΟΤΕ είναι λίγο - πολύ γνωστή. Καταρχήν επικαλούνται τον ανταγωνισμό, όπως κάνουν και τα άλλα μονοπώλια όταν μπαίνει το ζήτημα της ΣΣΕ. Εχουμε αυτήν την πείρα από τον αγώνα για ΣΣΕ που δίνουν οι εργαζόμενοι σε «Wind», «Vodafone», «Forthnet» και «Nokia», όπου η επιχειρηματολογία των στελεχών των επιχειρήσεων είναι ακριβώς η ίδια. Ολοι μαζί χτυπάν τα δικαιώματα και κλείνουν μεταξύ τους συμφωνίες, όπως η πρόσφατη για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.


Τέλος, η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε ξεκάθαρο ότι προκειμένου να διατηρηθεί και να αυξηθεί η κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια, θέλουν νέες θυσίες, αφού συνδέουν τα όποια ψίχουλα (κουπόνια στους νέους κ.τ.λ.) με την εξίσωση θεσμικών δικαιωμάτων προς τα κάτω και τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Παρακαταθήκη για τη συνέχεια η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και η δουλειά που προηγήθηκε

-- Η πρόσφατη 48ωρη απεργία στον όμιλο χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτήν τη θετική εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που καταγγέλλετε ότι η εργοδοσία έκανε προσπάθεια να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς;

-- Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά το μισθό, που είναι σημαντικό θέμα, αλλά και το ωράριο, τις άδειες, τα επιδόματα, τις συνθήκες εργασίας, το σύνολο των όρων δουλειάς. Είναι ζήτημα που καίει τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει να δουλεύεις χωρίς ΣΣΕ, όπως γίνεται σε πολλούς χώρους και κλάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απεργοί τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας ήταν περισσότεροι από την πρώτη, με ποσοστά και τις 2 μέρες που ξεπερνούν το 70%. Εμείς, οι νεότεροι, τέτοια απεργιακή συμμετοχή στον ΟΤΕ δεν θυμόμαστε.

Οι θέσεις της διοίκησης για τη νέα ΣΣΕ ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ΟΤΕ. Οτι δηλαδή τα παραμύθια που καλλιεργεί τόσα χρόνια η διοίκηση του ομίλου - ότι «είμαστε μια οικογένεια» και «όλοι μαζί μπορούμε» - προκειμένου να εντάξει τους εργαζόμενους στους δικούς της στόχους, αυτούς που έχει κάθε φορά, πήγαν περίπατο όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Γιατί ακριβώς πρόκειται για αντικρουόμενα συμφέροντα, αφού η αύξηση της κερδοφορίας τους πατάει στα τσακισμένα δικαιώματά μας.

Με τη δουλειά που άνοιξαν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ και με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στα πρωτοβάθμια σωματεία του ΟΤΕ και στην ΟΜΕ ΟΤΕ με την Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ ΟΤΕ), όλο το προηγούμενο διάστημα ανοίξαμε το ζήτημα των ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου. Πήραμε πρωτοβουλίες και συμμετείχαμε στην προσπάθεια που τελικά συνυπέγραψαν 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την επαναφορά των ΣΣΕ, πριν από ένα χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των σωματείων του ΟΤΕ δεν συμμετείχαν και καλλιεργούν μαζί με κυβέρνηση και εργοδοσία τα περί «δίκαιης ανάπτυξης», ότι δηλαδή «αφού η εταιρεία έχει κέρδη, κάτι θα τσιμπήσουμε και εμείς», δεν υποταχθήκαμε στον αρνητικό συσχετισμό.

Ανοίξαμε τη δουλειά από τα κάτω και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται τίποτα να μας χαριστεί, ότι χρειάζεται οργάνωση, αγώνας και κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων απέναντι στο σύνολο αυτών που μας τσακίζουν τη ζωή. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται σε αυτήν την κατεύθυνση και ταυτόχρονα αισθάνονται, την ώρα που εντατικοποιείται στα μέγιστα η δουλειά και στο τέλος του μήνα δεν βγαίνουν, ακόμα μεγαλύτερη την κοροϊδία της διοίκησης, που τους καλεί να πανηγυρίσουμε μαζί την τεράστια κερδοφορία του ομίλου και το μέρισμα που παίρνουν οι μέτοχοι.

Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια στην προετοιμασία της απεργίας, να γίνουν συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές, να περιφρουρήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την απεργία. Οπου τα καταφέραμε, η συμμετοχή έφτασε στο 100%. Βέβαια, τις Γενικές Συνελεύσεις οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ τις φοβούνται «όπως ο διάολος το λιβάνι». Δεν θέλουν την ενεργό συμμετοχή και την πάλη των εργαζομένων.

Κάναμε παρέμβαση με τις θέσεις μας στα «κλιμάκια ενημέρωσης» που έβγαλε η Ομοσπονδία σε όλους τους μαζικούς χώρους, κάνοντας γνωστές τις θέσεις μας, που είχαν μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους, και θα συνεχίσουμε.

Η απόφαση των εργαζομένων, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες, είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 χρόνων. Μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια, εξάλλου, είναι ότι για πρώτη φορά απήργησαν συνειδητά όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, σπάζοντας τους διαχωρισμούς στην πράξη.

Ετοιμότητα και κλιμάκωση του αγώνα για ενιαία ΣΣΕ και κατάργηση των άθλιων διαχωρισμών

-- Σε ανακοίνωση της ΕΣΚ ΟΤΕ μετά τη δεύτερη μέρα της απεργίας, υπογραμμίζεται η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα. Με ποιον τρόπο, σε ποια κατεύθυνση, μπορεί να υπάρχει μια τέτοια συνέχεια του αγώνα, αντίστοιχα επιτυχημένη και μαζική;

-- Πρώτο βήμα κλιμάκωσης είναι η επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ να ενώσουν τις φωνές τους, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, με τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο να διαδηλώσουν κόντρα στο σύνολο της πολιτικής που χτυπάει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας, με διεκδικήσεις που αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την επαναφορά των ΣΣΕ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να καταγγείλουμε την κυβέρνηση που δίνει δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ, την ώρα που πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Ταυτόχρονα, να δηλώσουμε την απόφασή μας για γενική απεργία, απάντηση στα νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών και στη συνδικαλιστική δράση, που φέρνει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ περιμένουμε νέα συνάντηση με τη διοίκηση μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία μας, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτός ο αγώνας τελειώνει εδώ. Παίρνουμε ήδη πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, προσπαθούμε να προετοιμάσουμε νέες συνελεύσεις, καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα. Η πείρα των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι μια 48ωρη απεργία μπορεί να μην είναι αρκετή να κάμψει τη διοίκηση ενός ομίλου που έχει μαζί του κυβερνήσεις, τα άλλα μονοπώλια και τους δικούς της ανθρώπους στο κίνημα.

Εξάλλου, η πλειοψηφία της ΟΜΕ ήδη κάνει προσπάθεια να στενέψει το πλαίσιο διεκδικήσεων, ακόμα και αυτό που οι ίδιοι ψήφισαν, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, που υπέγραψαν τις μειώσεις και το διαχωρισμό των εργαζομένων, και μάλιστα αυτό το βαφτίζουν «ρεαλιστικότητα» και «υπευθυνότητα».

Γι' αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι του ομίλου να είναι σε ετοιμότητα. Να απαντήσουν σε εργοδοσία, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ και να κατακτήσουν με τον αγώνα τους τη ΣΣΕ και την κατάργηση των άθλιων διαχωρισμών.

Τέλος, αυτές τις μέρες, από τις 6 έως τις 10 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του συλλόγου εργαζομένων στην «Cosmote». Η υπερψήφιση της ΕΣΚ - ΟΤΕ θα στείλει ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που υποτάσσουν τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας στο πλαίσιο της κερδοφορίας των μονοπωλίων και θα βοηθά στην αλλαγή των συσχετισμών, για την ανασύνταξη του κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ