Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ακέραιες οι ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης

Το δράμα προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα επίπεδα δεν έχει τέλος. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και τα κύματα των προσφύγων ενισχύονται, ενώ διαιωνίζεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και σε απάνθρωπες συνθήκες τύπου Μόριας στη Λέσβο. Για την κατάσταση, τεράστιες είναι οι ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης και ελληνικής κυβέρνησης. Οι κατευθύνσεις της τελευταίας Συνόδου συμπυκνώνονται στη θέση «κρατήστε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες εκτός ΕΕ». Τις «fast track» απελάσεις τις ονομάζουν «επιστροφές», που θρέφουν τα δίκτυα των διακινητών. Επιπλέον, ενισχύεται το σύστημα φακελώματος Σένγκεν, εισόδου - εξόδου, το επερχόμενο νέο σιδηρόφρακτο Δουβλίνο και το Ενιαίο Σύστημα Ασύλου.

Ενα επιπλέον δείγμα της κυβερνητικής αναλγησίας και απόλυτης σύμπλευσης με τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η ΕΕ, στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες που δικαιούνται οικογενειακή επανένωση με τα μέλη της στενής οικογένειάς τους που ζουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε με τη γερμανική κυβέρνηση, να μπει το απάνθρωπο όριο των 70 επανενώσεων το μήνα για τη Γερμανία. Ετσι, σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 από τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες που, παρά το ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταφερθούν στη Γερμανία, πρέπει να παραμείνουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους, ακόμη και να χάσουν το δικαίωμα της επανένωσης, αφού η ευρωενωσιακή νομοθεσία ορίζει ότι η επανένωση πρέπει να γίνει μέσα σε έξι μήνες!

Αυτός είναι και ο λόγος που απελπισμένοι πρόσφυγες από διάφορους καταυλισμούς κάνουν απεργία πείνας στο Σύνταγμα. Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου - όπως έχουν κάνει και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ - έθεσε το πρόβλημα αυτό στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα προβλήματα που προκαλούνται από τον διπλό εγκλωβισμό αυξημένου αριθμού προσφύγων στα νησιά, με τον κ. Μουζάλα να διαψεύδει... τη νομοθεσία της ΕΕ περί 6μηνης προθεσμίας, αλλά για την «ταμπακιέρα» δεν είπε τίποτε. Δηλαδή, πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στις οικογένειές τους; Πόσα χρόνια μπορεί μια μάνα πρόσφυγας να μεγαλώνει τα τρία παιδιά μόνη της, πόσα χρόνια ένα παιδί μπορεί να ζει μακριά από τον ένα γονιό του, όπως ο μικρός Αφγανός Αμίρ που δέχθηκε τη ρατσιστική επίθεση στη Δάφνη; Γιατί, η περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ είναι ακριβώς τέτοια. Είναι μία από τις χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν να επανενωθούν με τους συγγενείς τους.

Ενα ακόμα στοιχείο, ενδεικτικό του πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες σε συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργού, όχι μόνο δεν ανακοίνωσαν κανένα μέτρο προστασίας, ενόψει του χειμώνα, για τον αυξημένο αριθμό διπλοεγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, κάτω από άθλιες συνθήκες. Αλλά, εμμένοντας στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά, τη δημιουργία νέων χώρων «υποδοχής», ακόμη και πλωτών μέσων, καθώς και νέων «προαναχωρησιακών» κέντρων, δηλαδή κέντρων κράτησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ