Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κερδοφορία χτισμένη πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Ο όμιλος ΟΤΕ είναι το κυρίαρχο μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και μέρος ενός από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου στην Ευρώπη («Deutsche Telekom»). Εκπροσωπώντας ακριβώς το είδος του επιχειρηματικού ομίλου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα επιτελεία του συστήματος περιγράφουν ως «υγιή επιχειρηματικότητα» και εκμεταλλευόμενος όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει προς όφελος του κεφαλαίου η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο όμιλος ΟΤΕ αυξάνει την κερδοφορία του και μέσα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία εσόδων του ομίλου ΟΤΕ για το 12μηνο του 2016, τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο των εταιρειών του, αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτήν την εικόνα: Σύμφωνα με τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, ο όμιλος ΟΤΕ είχε συνολικό τζίρο 3,908 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 1,320 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη που διανεμήθηκαν στους μετόχους 230,2 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από την ελληνική αγορά (2,862 δισ. ευρώ), ωστόσο ο όμιλος αποκόμισε έσοδα και από τις αγορές της Ρουμανίας (982 εκατ. ευρώ) και της Αλβανίας (62 εκατ. ευρώ), όπου επίσης δραστηριοποιείται.

Επίσης, το 2016 οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 627 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για το 2017, που δημοσίευσε ο όμιλος, δείχνουν σταθερό τζίρο και κερδοφορία για μια ακόμη χρονιά, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,867 δισ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 618 εκατ. ευρώ. Παρότι, μάλιστα, στα στοιχεία αυτά καταγράφεται μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 (0,8% και 0,4%), οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έτος θα κλείσει με ελαφρά έστω αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου, ενώ το επενδυτικό του πρόγραμμα για φέτος θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα μερίδια του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα έσοδά του από την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου για το 2015 αντιστοιχούσαν στο 60,1% επί του συνόλου των εσόδων στις υπηρεσίες αυτές. Στην κινητή τηλεφωνία, το 2015 το μερίδιο της COSMOTE έφτασε στο 45,2% των συνολικά 12,6 εκατομμυρίων ενεργών συνδέσεων.

«Ευελιξία», «ενοικίαση» εργαζομένων και άθλιο καθεστώς διαχωρισμών

Το πού πατάει η κερδοφορία του ομίλου το γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα οι εργαζόμενοί του: Εντατικοποίηση, γενίκευση της «ευελιξίας» και της «ενοικίασης» εργαζομένων, πάγωμα και μείωση μισθών, διαχωρισμός των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, από τους 15.827 εργαζόμενους στον όμιλο, στον ΟΤΕ εργάζονται 8.405, στην COSMOTE οι 1.957, στην «e-value» οι 5.265 και σε λοιπές θυγατρικές άλλοι 200.

Κανείς από τους εργαζόμενους της «e-value» δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ 3.500 εργαζόμενοι δουλεύουν σε αυτήν μέσω τρίτων εταιρειών με τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού (586 ευρώ το μήνα μεικτά - 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών).

Και μέσα στον ΟΤΕ και την COSMOTE όμως, που η κάλυψη των εργαζομένων από ΣΣΕ εμφανίζεται στο 99% και 91% αντίστοιχα, βαθαίνουν οι διαχωρισμοί των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, οι 2.200 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2015 (2.100 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και 97 στην COSMOTE) αμείβονται με μισθολογικά κλιμάκια μειωμένα κατά 40%!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ