Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12863

ΝΑΤΟ
Ενίσχυση δυνάμεων στο Αιγαίο για ανάληψη δράσης όπου χρειαστεί

Ναυαρχίδα της αρμάδας «SNMG2» αναλαμβάνει το μεγαλύτερο πλοίο του βρετανικού στόλου


ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συμπλέουν και στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή


ΣΕΛ.  5

Αντιλαϊκή κλιμάκωση για μεγαλύτερο «μέρισμα» στο κεφάλαιο

Απάντηση τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, απαγόρευση πλειστηριασμών, συνδικαλιστικά δικαιώματα

  • Με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021» και το σχέδιο του προϋπολογισμού να οριοθετούν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την 3η «αξιολόγηση», όπου ανάμεσα στα άλλα περιέχονται ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, το ξεπάστρεμα κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων και η παραπέρα απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, σε βάρος του λαού.
  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κεφάλαιο πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με επιτάχυνση των αντεργατικών ανατροπών, στο πνεύμα και των κατευθύνσεων της ΕΕ για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, αλλά και σε συνάρτηση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

ΣΕΛ.  9,    11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στη συντονισμένη επίθεση

Την ώρα που το ΠΑΜΕ έκανε τη συμβολική κατάληψη προχτές στο υπουργείο Εργασίας, ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο του επαναλάμβανε, για μια ακόμα φορά, τα «θέλω» των βιομηχάνων εκθειάζοντας τις αντεργατικές ανατροπές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι βιομήχανοι προκλητικά ανακοίνωσαν ότι το μέλλον των εργαζομένων είναι η δουλειά - λάστιχο και οι εξευτελιστικοί μισθοί, καλώντας τους να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Η πρόκλησή τους απογειώθηκε με τη σαφή απειλή εκ μέρους τους ότι «χωρίς τη μερική απασχόληση και τη μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανεργία θα ήταν σήμερα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα...». Για να καταλήξουν στη γνωστή επισήμανση ότι «μια επιστροφή στο παρελθόν», δηλαδή στο προ κρίσης εργασιακό καθεστώς, «θα σηματοδοτήσει το τέλος της όποιας ανάκαμψης και της συνακόλουθης αύξησης της απασχόλησης». Λένε, δηλαδή, ορθά - κοφτά ότι για τις περιβόητες «επενδύσεις», για τις οποίες κόπτονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, δήθεν για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Είναι άραγε τα παραπάνω κάποια «υπερβολικά» επιχειρήματα του ΣΕΒ, κάποιες «εμμονές» του, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Η ίδια η πραγματικότητα στην «αγορά εργασίας» επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα από όσα παραγγέλνουν οι καπιταλιστές έχουν γίνει ήδη πράξη.

Με όσα λέει ο ΣΕΒ, περιγράφει την υπάρχουσα πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, προαναγγέλλοντας τη χειροτέρευσή της. Και αυτή η πραγματικότητα κάνει θρύψαλα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία βγαίνει στα κεραμίδια κάθε φορά που οι βιομήχανοι κάνουν τέτοιες ανακοινώσεις. Αυτή την πραγματικότητα όχι μόνο διατηρεί, αλλά και επεκτείνει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της μερικής απασχόλησης, το γεγονός ότι οι 6 στις 10 νέες προσλήψεις είναι με όρους - λάστιχο και ότι πλέον μοιάζει «προνομιούχος» όποιος εργάζεται με σταθερό ωράριο και μισθό, όποιος πληρώνεται στην ώρα του.

Αλλωστε, το «ούτε να σκέφτεστε επιστροφή στο 2009», που τονίζουν οι βιομήχανοι, έχει ήδη φροντίσει να το κάνει πράξη η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της 2ης «αξιολόγησης», αφού στο 4ο μνημόνιο που υπέγραψε δεσμεύεται ότι δεν θα πειράξει ούτε τρίχα από το αντεργατικό πλαίσιο των μνημονίων.

Το συμπέρασμα για τους εργαζόμενους από τα παραπάνω είναι ότι απέναντί τους έχουν «μονομπλόκ» την εργοδοσία, την κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα, την ΕΕ και τα επιτελεία τους. Συνεπώς, ότι ο αγώνας τους για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έχει ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Οι βιομήχανοι γνωρίζουν καλά αυτό που συζητιέται πλατιά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, το «δουλίτσα να υπάρχει και ας είναι και μισή...». Και πάνω σε αυτό το χαμήλωμα των απαιτήσεων, που αποτελεί άλλο ένα «επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ετοιμάζουν το νέο γύρο επίθεσης.

Τα αιτήματα των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη, όπως επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεις στους μισθούς, κανείς κάτω από 751 ευρώ, για υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος και απαγόρευση των πλειστηριασμών, πρέπει να γίνουν υπόθεση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση στο σχεδιασμό κυβέρνησης - εργοδοτών για ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Να γίνουν βήμα για την αντεπίθεση, την οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, να ενισχύσουν την αναμέτρηση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να συνειδητοποιείται από περισσότερους η ανάγκη για συνολική σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των προσφύγων απεργών πείνας στο Σύνταγμα

Τους πρόσφυγες από τη Συρία, που κάνουν απεργία πείνας στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα την επανένωση με τις οικογένειές τους, επισκέφτηκε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, για να μεταφέρει την αλληλεγγύη και τη στήριξη του Κόμματος.


ΣΕΛ.  17


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απεργία αύριο για την κυριακάτικη αργία

ΣΕΛ.  9
ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Ολοκληρώθηκε η 19η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

ΣΕΛ.  3
ΔΑΦΝΗ
Ρατσιστική επίθεση στο σπίτι 11χρονου Αφγανού μαθητή

ΚΚΕ: Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί


ΣΕΛ.  17
ΚΚΕ
Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα μπροστά στο χειμώνα

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org