Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη σύγκρουση με ΕΕ - κυβερνήσεις και κεφάλαιο βρίσκεται η λύση για την πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων

-- Η κυβέρνηση οργανώνει αναπτυξιακά συνέδρια, στα οποία μετέχουν και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων. Η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, αρνείται να συμμετέχει αλλά και εσείς προτιμάτε να διαδηλώνετε απέξω παρά να πάτε να συζητήσετε εντός....

-- Τις θέσεις μας τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός όπως και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Σε καθημερινή βάση σχεδόν αυτά άλλωστε συζητιούνται στη Βουλή. Ειδικά στη Θεσσαλία έβγαζε μάτι η στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) στα ζητήματα της ανάπτυξης. Στο συνέδριο συμμετείχε πλήθος στελεχών της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον περιφερειάρχη - που συνδιοργάνωνε - και τον πρόεδρο της ΠΕΔ. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι: Οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος των ομίλων ή τις λαϊκές ανάγκες; Τι κέρδισε ο Θεσσαλός φτωχός αγρότης, αφού οι τιμές του είναι εξευτελιστικές και του χρόνου δεν ξέρει καν αν θα μπορεί να έχει παραγωγή; Τι κέρδισε ο εργατοϋπάλληλος από την κερδοφορία του κλάδου τροφίμων, τη στιγμή που ο μισθός και το σύνολο των δικαιωμάτων του είναι στα τάρταρα; Η ο νέος που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - «κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας», τη στιγμή που οι εστίες είναι μόλις 70 δωματίων και πληρώνουν από συγγράμματα μέχρι τις ποδιές των εργαστηρίων τους; Ενώ όταν παίρνει πτυχίο καταντάει είτε μετανάστης είτε γκαρσόνι σε καφετέριες; Με όλους αυτούς μαζί οργανώσαμε την αντίσταση απέναντι στους αστικούς σχεδιασμούς για τη Θεσσαλία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο περνά από το χέρι μας.

-- Στο αναπτυξιακό συνέδριο της Λάρισας κρίσιμο στοιχείο αναδείχθηκε η υπόθεση του Αχελώου. Εσείς παραμένετε υπέρ του έργου. Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε ρότα. Ηταν πάντα πολέμιος του έργου, συνεπής υποστηρικτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ. Το ΚΚΕ παραμένει υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής, που σε συνδυασμό με έργα στήριξης θα δώσουν λύση στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Θα συμβάλουν στην άρδευση, στην ύδρευση, στην περιβαλλοντική στήριξη, μειώνοντας τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ιδιαίτερη σημασία σήμερα αποκτά η υδροδυναμική ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης και φτηνή Ενέργεια σε όφελος του λαού.

-- Στον Θεσσαλό αγρότη και κτηνοτρόφο τι συστήνετε να πράξει; Υπάρχει μέλλον στην ύπαιθρο και από ποιο δρόμο;

-- Υπάρχει διέξοδος για τους φτωχούς, μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αξιοποιώντας τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ομως, η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΚΑΠ μάς οδήγησε να γίνουμε ελλειμματικοί στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, το εργοστάσιο ζάχαρης έκλεισε στη Λάρισα, η καπνοκαλλιέργεια και η τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώνονται. Αυτή η πορεία είναι αντικειμενική στον καπιταλισμό. Οδηγεί από τη μια σε ξεκλήρισμα μικρών παραγωγών, εγκατάλειψη καλλιεργειών, και απ' την άλλη σε γιγάντωμα μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση της εκμετάλλευσης και των κερδών τους. Αυτό ζούμε. Η λύση που συμφέρει τους πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή οικονομία και εξουσία. Με ένταξη των κρατικών υποδομών, του εμπορίου, σε κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης. Ετσι θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, θα ικανοποιούνται οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ