Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τρεις μέρες μετά

Για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα ορεινά χωριά, μεγάλες οι ζημιές σε καλλιέργειες. Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα από την κακοκαιρία, ενώ η έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα. Καταστροφές που ήρθαν ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει προκειμένου να προστατευτούν ολόκληρες περιοχές και περιουσίες.

Μπορεί οι δυνατοί άνεμοι και η βροχόπτωση να σταμάτησαν εδώ και δύο μέρες, ωστόσο εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν σε ορεινά χωριά, κυρίως του νομού Καρδίτσας, παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, την ώρα που το βράδυ επικρατούν πολικές θερμοκρασίες.

Οι εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού, με τις πολλές πεσμένες κολόνες, σε συνδυασμό με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιού και του κρύου, οδήγησαν στο να επιλεγεί η προσωρινή λύση τοποθέτησης γεννητριών, έως ότου καταστεί δυνατόν να προχωρήσει η αποκατάσταση.

Μέχρι χτες το βράδυ, δεν υπήρχε ρεύμα σε κάποιο από τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Η Δυτική Αργιθέα έχει ηλεκτροδοτηθεί από την Τετάρτη μέσω Αρτας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργιθέας, είναι πάνω από 30 οι κατεστραμμένες κολόνες και μικρή η δυνατότητα αποκατάστασης με τη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και το χιόνι και το έδαφος παγωμένα.

Στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα τοποθετήθηκε χτες γεννήτρια στον οικισμό του Αγίου Αθανασίου και στο Λαμπερό, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ να επανέλθει η ηλεκτροδότηση.

Μεγάλες οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

Σε Φάρσαλα, Καρδίτσα, Φαρκαδόνα και αλλού, οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετράνε τις πληγές τους, καθώς χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα. Ταυτόχρονα, σε ποιμνιοστάσια του νομού Λάρισας, μετά την υποχώρηση των νερών, οι κτηνοτρόφοι βρίσκουν τα ζώα τους πνιγμένα, ενώ έχουν καταστραφεί και μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Με ανακοίνωσή τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας τονίζουν: «Εκτός πλέον από την πανδημία, την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής κ.λπ., από την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές όλων των κρατικών φορέων, ανυπαρξίας μέτρων και έργων προστασίας της ζωής και της παραγωγής μας, με νέες συνέπειες. Ολα τα παραπάνω συνέβησαν γιατί δεν υπήρξε αντιπλημμυρική θωράκιση των νομών και γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα αποστραγγιστικά έργα, εδώ και χρόνια και τα οποία είχαν ξανά υποσχεθεί μετά τις καταστροφές του "Ιανού".

Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να θυμηθούνε πως μόνο μέσα από αγώνες κερδίζουμε, γι' αυτό ο θυμός και η δυσαρέσκεια να μετατραπούν σε αγωνιστική διάθεση, να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και συλλογικά να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε: Αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές χωρίς "κόφτες" και προαπαιτούμενα. Κάλυψη - αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Εδώ και τώρα να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής».

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Και χτες κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν σε χωριά όπου σημειώθηκαν καταστροφές. Σε χωριά του Παλαμά πραγματοποίησε περιοδεία ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Στις συζητήσεις του με τους κατοίκους ανέδειξε πως όλοι αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τη μη υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πληγέντες να διεκδικήσουν μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες, για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Αύριο, Σάββατο, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί χωριά των Σοφάδων Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org