Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Τη μάχη της απεργίας δίνουν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Η 24ωρη απεργία (από τις 9 π.μ. μέχρι την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου) παίρνει τη σκυτάλη από τη συγκέντρωση που οργάνωσε χτες η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών στο υπουργείο Εργασίας.

Τόσο η σημερινή απεργία όσο και η χτεσινή συγκέντρωση αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν έγινε γνωστό πως η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με τα δικαιώματά τους, από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους.

Χτες, οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας κλειστή και φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι άκουσαν αγανακτισμένοι πως... δεν υπάρχει κανένας να τους συναντήσει, ενώ αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε πως θα μεταφέρει αυτός τα αιτήματά τους (!).

Τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που δεν βρίσκουν χρόνο να ακούσουν τα αιτήματα 250 απλήρωτων εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει έστω και ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στους εργαζόμενους, μοιράζει εκατομμύρια στους επενδυτές. Εκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων της «Ευρώπης», καθώς οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον το «Αργος» προσλαμβάνει προσωπικό με μισθό 600 ευρώ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση πως δεν θα ξεμπερδεύουν εύκολα με τον αγώνα τους.

«Συμπάθεια»... χωρίς κανένα μέτρο στήριξης των εργαζομένων από την κυβέρνηση

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και απαίτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο στήριξης των εργαζομένων. Στην πράξη, υπογράμμισε, η κυβέρνηση συμμετέχει στο σχεδιασμό των εργοδοτών που προσπαθούν να τσακίσουν τον αγώνα και να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς ψίχουλα, χωρίς Συμβάσεις, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε πόσο σημαντική είναι η στήριξη του αγώνα και της απεργίας, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του με κάθε δυνατό τρόπο.

«Ο αγώνας σας είναι αγώνας των εργαζομένων όλου του κλάδου», τόνισε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Ενόψει της απεργίας το Συνδικάτο έχει επισημάνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων, περιφρουρώντας την κινητοποίηση.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων του κλάδου μετέφερε η Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων. Η αλληλεγγύη των συνταξιούχων εκφράστηκε και με την οικονομική ενίσχυση που συγκέντρωσαν και θα παραδώσουν στο σωματείο για τη στήριξη των απλήρωτων συναδέλφων τους.

Με το δικό του πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στην απεργία εξέδωσαν Ενώσεις του Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΠΗΕΑ). Ωστόσο, προχτές, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ απέρριψε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας την ίδια μέρα, με θέμα και τις αρνητικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ