Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σκιαγράφησε τους τομείς του «επενδυτικού ενδιαφέροντος»

Το περίγραμμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και των σχετικών «επενδυτικών σχεδίων» περιέγραψε ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, έχοντας ο ίδιος επισκεφτεί προ ολίγων ημερών τις ΗΠΑ για επαφές στο Πεντάγωνο και με επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στο τι ζητούν οι Αμερικανοί για τη βάση της Σούδας, και αν συζητείται επέκταση της συμφωνίας για τη βάση για πάνω από ένα χρόνο, είπε: «Καταρχήν η αμερικάνικη βάση της Σούδας υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι το καινούργιο». Ακόμα, είπε πως «εκδηλώνουμε τις απόψεις μας, αλλά δε νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας. Τώρα το αν η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι ένας χρόνος ή θα είναι δύο χρόνια και τα λοιπά, είναι το ίδιο πράγμα».

Τόνισε, άλλωστε, ότι στην κυβέρνηση είναι «επικεντρωμένοι σε άλλα ζητήματα», μιλώντας για το «αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Αμερική», ενώ σε σχέση με τους τομείς, είπε πως «πέραν του παραδοσιακού που είναι ο Τουρισμός, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα ζητήματα της Ενέργειας, υπάρχει ενδιαφέρον για το χώρο του θεάματος (...) ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις συνεργασίες και τις κοινές γραμμές παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία και ενδιαφέρονται πάρα πολύ στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο επίπεδο των κατασκευών σε χώρες οι οποίες αντικειμενικά θα προχωρήσει η ανοικοδόμησή τους».

Πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως και στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, ότι «άλλες χώρες, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν και συμφέροντα σε αυτή την περιοχή και συγχρόνως θέλουν να δουν αν σταθεροποιείται και ποιο είναι το κέντρο αυτής της σταθερότητας, σε πολλά επίπεδα. Θα σας αναφέρω δύο: το ένα είναι το Ενεργειακό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στις γύρω μας χώρες, στα Βαλκάνια αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οπλικά συστήματα είναι αμερικανικής κατασκευής και άρα θα ενδιαφέρονταν να υπάρχει ένα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας, συντήρησης κ.τ.λ. στην πιο σταθερή χώρα που υπάρχει στην περιοχή».

Σε σχέση με το τελευταίο διευκρίνισε πως «δεν εννοώ ένα μόνο κέντρο αλλά η Ελλάδα ως κέντρο. Εχουμε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες είναι και καλά παραδείγματα, όπως υπάρχουν και δύσκολα παραδείγματα, ανάπτυξης συνεργασιών με άλλες εταιρείες και κατά κύριο λόγο με αμερικάνικες εταιρείες. Το δικό μου πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ αυτό είχε στόχο, δηλαδή το γεγονός ότι προωθούσα την αμυντική μας βιομηχανία και τις δυνατότητές της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ