Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον

Πλήθος ντοκουμέντων από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση περιλαμβάνει η έκθεση της ΚΕ που εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Γραμματόσημο για τα 70 χρόνια του Οκτώβρη, με τον Λένιν μπροστά στο χάρτη της Πετρούπολης
Γραμματόσημο για τα 70 χρόνια του Οκτώβρη, με τον Λένιν μπροστά στο χάρτη της Πετρούπολης
Ανοιξε χτες τις πύλες της η πρωτότυπη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), με θέμα: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματόσημων και ντοκουμέντων», που εντάσσεται στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Δραστηριότητες που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που θα περιλαμβάνει και μουσικοθεατρική παράσταση.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Παραβρέθηκαν ακόμα οι Λίτσα Μπαφούνη, διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά, και ο Πέτρος Κόκκαλης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Από τα εγκαίνια δεν μπορούσε να λείπει ένας από τους βασικούς συντελεστές της έκθεσης, ο συλλέκτης των σοβιετικών γραμματοσήμων Θοδωρής Νικολάκης, που η συμβολή του ήταν πολύτιμη στο στήσιμο της έκθεσης.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τα εκθέματα ήταν ότι πλήθος κόσμου συνέρρεε από πολύ νωρίς, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος τόσο με τα γραμματόσημα, όσο και με τα εκατοντάδες ακόμα ντοκουμέντα, που ακολουθούν το νήμα από την Παρισινή Κομμούνα έως την αντεπανάσταση, με το βλέμμα πάντα στο μέλλον.

Από την προθήκη με αντικείμενα Σοβιετικών στρατιωτών
Από την προθήκη με αντικείμενα Σοβιετικών στρατιωτών
Ο επισκέπτης, από την αρχή κιόλας, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η διοργάνωση στον Πειραιά είναι κάτι παραπάνω από μια απλή έκθεση γραμματοσήμων. Δίπλα στα πολύτιμα γραμματόσημα, πλήθος σοβιετικών βιβλίων φανερώνει την ιδιαίτερη ενασχόληση του σοβιετικού κράτους με τη γνώση και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικά, εκτίθενται βιβλία με ποίηση του Μαγιακόφσκι, την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, ακόμα και τεύχη του περιοδικού «Μουρζίλκα», που ήταν δημοφιλές σοβιετικό μηνιαίο λογοτεχνικό - καλλιτεχνικό περιοδικό που κυκλοφορούσε από το 1924 και απευθυνόταν στα παιδιά 6 - 12 ετών. Επίσης, τις εντυπώσεις κλέβουν οι στολές και τα παράσημα του Κόκκινου Στρατού, τα ιδιαίτερα καλαίσθητα και φροντισμένα ταμπλό που συνοδεύουν την έκθεση.

Τη δική του θέση στην έκθεση έχει το εκμαγείο του Λένιν, που πρώτη φορά εκτέθηκε την περασμένη Κυριακή στον Περισσό, στη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η έκθεση συμπληρώνεται και από πολύτιμα ντοκουμέντα για το πώς οι Ελληνες έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Συγκεκριμένα, σε ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό, εκτίθενται πολλές φωτογραφίες από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, με θέμα την πρώτη εγκατάσταση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη το 1950 - '51.

Επισκέπτες περιεργάζονται με ενδιαφέρον τα εκθέματα
Επισκέπτες περιεργάζονται με ενδιαφέρον τα εκθέματα
Ολα τα εκθέματα βοηθούν τον επισκέπτη να παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή της ΕΣΣΔ, που υπήρξε ένα μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στα γραμματόσημα. Τα θέματά τους πιάνουν μια τεράστια γκάμα. Χαρακτηριστικά, εκτίθενται γραμματόσημα που αναφέρονται στις επετείους ίδρυσης της ΕΣΣΔ, στον Κόκκινο Στρατό, αλλά και στα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλισμού, από τον αθλητισμό και την αγροτική παραγωγή, την επιτυχία των πλάνων του Κεντρικού Σχεδιασμού, μέχρι τη γυναικεία ισοτιμία, την εκστρατεία στο Β. Πόλο και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ξεχωριστές ενότητες υπάρχουν για το Κόμμα, την Κομσομόλ, τις εθνότητες που συγκρότησαν την ΕΣΣΔ, την κολεκτιβοποίηση, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την πάλη με τα βαρίδια της παλιάς κοινωνίας, όπως τον αλκοολισμό και τις δεισιδαιμονίες. Ιδιαίτερη ενότητα προφανώς είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με γραμματόσημα που αναφέρονται στις ηρωικές πόλεις, τους τιμημένους ήρωες και τόσα άλλα.


Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Θ. Νικολάκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Θ. Νικολάκη

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ