Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υποκρισία για τη φοροδιαφυγή, «φύλλο συκής» για τους σφοδρούς ανταγωνισμούς

Μία ακόμα διακρατική συμφωνία, υποτίθεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ήρθε χτες στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, προμηνύοντας στην πραγματικότητα νέα δεινά για το λαό. Εχει τίτλο: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης και της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής».

Αυτό που προβλέπει η συμφωνία είναι η ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων, κυρίως για καταθέσεις άνω των 50.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψήφισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι και «φύλλο συκής» για «τον τεράστιο φορολογικό πόλεμο ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και ενώσεις τους, στα πλαίσια του ανταγωνισμού», σημειώνοντας σε σχέση με αυτόν ότι «ήδη οι ΗΠΑ, διά της κυβέρνησης Τραμπ, σκέφτονται να μειώσουν ακόμα περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και σε επίπεδο ΕΕ για το πώς θα μειωθούν και πώς θα υπάρξουν νέοι φορολογικοί συντελεστές».

Οπως χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «η Κομισιόν έχει πάρει μέτρα επιβολής προστίμων, για μεγάλες πολυεθνικές αμερικανικές, οι οποίες ξεπλένουν τα κέρδη τους σε χώρες της ΕΕ και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απαντούν με δικαστικές διώξεις, με καταγγελίες σε ευρωπαϊκές πολυεθνικές π.χ. Siemens, Volkswagen κ.ο.κ., και αυτοί θα συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών;».

Δεύτερο ζήτημα που θέλει να κρύψει η συμφωνία είναι, όπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ότι «υπάρχει μια εκτεταμένη νόμιμη φοροαποφυγή για το μεγάλο κεφάλαιο». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εφοπλιστές, των οποίων η φορολογία είναι λιγότερη από των ναυτεργατών, καθεστώς που το χαρακτήρισε σκάνδαλο.

Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία είναι υποκριτική, αφού «στο σύνολο της ΕΕ και όχι μόνο, έχετε επιβάλλει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και όλα τα υπόλοιπα, σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, όπου στον πυρήνα είναι η "ανωνυμία". Ανώνυμες μετοχές, επιχειρηματικό, εμπορικό, φορολογικό, τραπεζικό απόρρητο, απόρρητα, που δεν ισχύουν για να διασφαλίζουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή και τα παιχνίδια της οικονομικής ολιγαρχίας, της πλουτοκρατίας, των κεφαλαιοκρατών».

Υπενθύμισε, εξάλλου, την πληθώρα τέτοιων διακρατικών συμφωνιών για την ανταλλαγή πληροφοριών, με τη φοροδιαφυγή την ίδια ώρα να γιγαντώνεται, τη φορολογία του κεφαλαίου συνεχώς να μειώνεται και ως μέτρο να λαμβάνεται όπως στην Ελλάδα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που σημαίνει «μείωση έως εκμηδενισμός του αφορολόγητου, για να πληρώνουν οι φτωχοί και να φοροαπαλλάσσονται οι πλούσιοι».

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, θέλοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες, ανέφερε ότι στη βάση αυτών των συμφωνιών από το τέλος του 2017 και το 2018 θα αρχίσουν «να έρχονται στοιχεία για τις πολυεθνικές», τα οποία θα κληθεί η ΑΑΔΕ να τα αξιοποιήσει. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα χαρακτήρισαν θετική τη συμφωνία. Καταψήφισε η ΧΑ με το σκεπτικό ότι «η συμφωνία θα πλήξει τους Ελληνοαμερικανούς ομογενείς επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ