Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορικά σήματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, ψηφίδες του μέλλοντος

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μαρούπα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στα εγκαίνια

Ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τα γεγονότα που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο, τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Επανάσταση που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στους λαούς (...)

Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά η συγκεκριμένη έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων.

Μέσα από αυτά τα μικρά χαρτάκια, τα γραμματόσημα, μπορεί να δει κανείς τη διαδρομή της Σοβιετικής Ενωσης, σημαντικούς σταθμούς και στιγμές από την πάλη και τις επιτυχίες της. Διαβάζουμε σε αυτά, τα αποτυπώματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που είχε ως σκοπό την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Θα δείτε, για παράδειγμα, να εκτίθεται γραμματόσημο της εποχής του τσαρισμού σφραγισμένο με το σύμβολο της νέας εργατικής εξουσίας, το τιμημένο σφυροδρέπανο, δείγμα του ότι το παλιό καθεστώς σαρώθηκε, ανατράπηκε, αντικαταστάθηκε από την εργατική εξουσία. Αλλά και γραμματόσημα από στιγμές της ταξικής πάλης, που συνεχίζεται σε αυτή την πρώτη βαθμίδα του κομμουνισμού, μορφές που γέννησε η εργατική τάξη και έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στην καθοδήγηση της πάλης, στις επιστήμες, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, ήρωες που στα πεδία των μαχών πολέμησαν για το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο. Πολλά γραμματόσημα έχουν ως θέμα την ίδια την εργατική τάξη, την πρωτοπόρα τάξη της εποχής, που είναι η μόνη ικανή για να δημιουργηθεί ο καινούριος κόσμος, όπου θα καταργηθεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση (...)

Ο Β. Μαρούπας
Ο Β. Μαρούπας
Τα πρώτα σοβιετικά γραμματόσημα τυπώθηκαν το 1918, στην 1η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Τα σοβιετικά ταχυδρομεία είχαν όλη αυτή την περίοδο τη δική τους συμβολή στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αναφερόμαστε άλλωστε σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν τα σημερινά σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Η συμβολή των σοβιετικών ταχυδρομείων έχει να κάνει με το ότι αποτέλεσαν ένα δίκτυο επικοινωνίας που υποστήριξε τη λειτουργία της οικονομίας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, την καταγραφή και τον έλεγχο. Στήριξαν τη διανομή του Τύπου. Στη μεγάλη χώρα των Σοβιέτ, εκεί που προεπαναστατικά ο αναλφαβητισμός θέριζε, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες κάλυπταν το 68% της χώρας το 1925.

Αποτυπώνονται τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Από την Οκτωβριανή Επανάσταση αντλούμε πείρα, διδάγματα, συμπεράσματα, οδηγούς για δράση. Γιατί η κοινωνική εξέλιξη δε σταματά. Το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, με τα φαινόμενα σήψης και παρασιτισμού που το χαρακτηρίζουν, δεν είναι το τέλος της Ιστορίας, όπως πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν με τις αντεπαναστατικές ανατροπές τα χρόνια 1989 - '91. Το πισωγύρισμα δεν αναιρεί το χαρακτήρα της εποχής, ότι ζούμε σε εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Δεν έχει αλλάξει ότι η κύρια αντίθεση σήμερα είναι αυτή του κεφαλαίου - εργασίας. Ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, η επίδραση της προσωρινής ήττας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δεν πρέπει να θολώνουν την αντικειμενικότητα με την οποία πρέπει να προσεγγίζουμε τα καθήκοντά μας.

Το σημερινό σύστημα, σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το αν οι κυβερνήσεις αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές ή δεξιές, ανεξάρτητα αν είναι μονοκομματικές ή συνεργασίας, γεννούν για τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, φτώχεια, ανεργία, πολέμους, ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στη χώρα μας, μετά από 9 χρόνια κρίσης, η εργατική δύναμη έχει γίνει πολύ πιο φτηνή, δικαιώματα έχουν αποψιλωθεί, κόσμος ζει μες στη φτώχεια και την ανέχεια. Και η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του έχει ως όρο και προϋπόθεση όχι μόνο να παραμείνουν όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν κάνει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού κόλαση, αλλά να νομοθετηθούν και άλλα (...)

Το μήνυμα που εκπέμπει η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι ότι το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Το προπαγανδιστικό κάλεσμα της έκθεσης εύστοχα αναφέρει ότι πρόκειται για ιστορικά σήματα μιας άλλης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που είχε ως σκοπό της ύπαρξής της την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, σε αντιπαράθεση με το καπιταλιστικό κέρδος (...)

Τα επιτεύγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι η απόδειξη του τι μπορούν να πετύχουν οι εργαζόμενοι όταν γίνονται κυρίαρχοι των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου, όταν κατακτούν την πολιτική εξουσία. Αν θέλετε, είναι η απόδειξη της ρεαλιστικότητας της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, που δίνει απάντηση στα σημερινά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία στη χώρα μας (...)

Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία απόπειρα της εργατικής τάξης για να περάσει από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Η σοβιετική εξουσία τίμησε και με έκδοση γραμματοσήμων την Παρισινή Κομμούνα, την πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης για την εξουσία.

Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη δεν ήταν απλή υπόθεση. Στην έκθεσή μας παρουσιάζονται στιγμές από το επαναστατικό κίνημα από τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1905 και μετά. Χρόνια που οι μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τον Λένιν, δυνάμωσαν θεωρητικά, αντιπαρατέθηκαν με την αστική σκέψη και τον οπορτουνισμό, έδρασαν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Στιγμές όπως η εξέγερση στο θωρηκτό "Ποτέμκιν" αποτυπώνονται. Οπως αποτυπώνεται και η πάλη ενάντια στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, αυτό το "μεγάλο σκηνοθέτη της επανάστασης", όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί.

Και φυσικά ξεχωριστό στοιχείο είναι η αναφορά στην ίδια την Επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει τιμηθεί με εκδόσεις επετειακές σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται φαίνονται σημάδια της ταξικής πάλης που συνεχίζεται σε συνθήκες δικτατορίας του προλεταριάτου. Σημαντικοί σταθμοί αυτής της πάλης έχουν αποτυπωθεί σε εκδόσεις γραμματοσήμων, όπως η κολεκτιβοποίηση (...)

Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Οτι η εργατική τάξη μπορεί να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία, όπου κριτήριο δε θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, όπου η παραγωγή θα είναι υποταγμένη στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών που αντικειμενικά με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη διευρύνονται.

Την ανωτερότητά του αυτή ο σοσιαλισμός την επιβεβαίωσε και στο πεδίο της μάχης, την επιβεβαίωσε μες στη φρίκη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τότε που η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός τσάκισαν το ναζιστικό τέρας. Ο ναζισμός και ο φασισμός, γεννήματα του καπιταλισμού, που είναι σάπιος έως το μεδούλι, δεν μπόρεσαν να νικήσουν το σοσιαλισμό (...) Οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, η πολιορκία του Λένινγκραντ και ο "δρόμος της ζωής" που είχε δημιουργηθεί για να στηριχθεί ο πληθυσμός του, ο παρτιζάνικος αγώνας στις υπό γερμανική κατοχή περιοχές, μορφές όπως η γνωστή μας Ζόγια, η Λουντμίλα Παβλισένκο, που ως ελεύθερη σκοπεύτρια είχε σκοτώσει πάνω από 500 χιτλερικούς, ή ο 16χρονος σαμποταριστής Σούρα Τσεκάλιν που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, η απελευθέρωση πόλεων και χωρών από την επέλαση του Κόκκινου Στρατού βρίσκουν την έκφρασή τους στα γραμματόσημα που τυπώνονταν.

Ενα ακόμα μεγάλο όπλο για την εργατική τάξη είναι ο προλεταριακός διεθνισμός. Δε θα μπορούσε αυτό το θεμελιακό στοιχείο να λείπει από την έκθεση που παρουσιάζουμε. Η ίδια η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων με επαναστάσεις και εξεγέρσεις σε Γερμανία, Ουγγαρία και αλλού, επιτάχυνε την ίδρυση ΚΚ και οδήγησε στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Ο κόσμος δεν έμεινε ίδιος μετά την επανάσταση στη Ρωσία (...)

Συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και τους φίλους του Κόμματος που βοήθησαν και που θα βοηθήσουν για την επιτυχία της έκθεσης. Που θα συμβάλουν έτσι μέσω και αυτού του τρόπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνθρωποι του μόχθου να έρθουν σε επαφή με την Οκτωβριανή Επανάσταση και το τι κληροδότησε στην ανθρωπότητα. Να δουν το τι μπορεί να πετύχει η εργατική τάξη αν αποτινάξει τις αλυσίδες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συστράτευσης με το ΚΚΕ, το κόμμα που παλεύει αταλάντευτα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που παλεύει για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Ευχαριστούμε τον συλλέκτη Θοδωρή Νικολάκη για την παραχώρηση μέρους της συλλογής που έχει από γραμματόσημα. Ο χώρος ήταν ένας περιορισμός που δε μας επέτρεψε να τα εκθέσουμε όλα. Να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και φίλους που δούλεψαν και θα δουλέψουν στο στήσιμο και ετοιμασία της έκθεσης, στις ξεναγήσεις, στη συνολικότερη λειτουργία. Ευχαριστούμε το δήμο του Πειραιά για την παραχώρηση του χώρου, τους υπαλλήλους του που μας διευκόλυναν όλες αυτές τις μέρες.

Σας προτρέπουμε όλους να δείτε την έκθεση. Να ξεναγηθείτε και να δείτε στα γραμματόσημα και τα ντοκουμέντα όχι μόνο σημάδια του χτες, αλλά και ψηφίδες του μέλλοντος, της αυριανής σοσιαλιστικής κοινωνίας που θα οικοδομήσουν οι επαναστάσεις του μέλλοντος (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ