Στη φυλακή 77χρονος αντιφασίστας - βετεράνος του πολέμου, ενώ τιμές απολαμβάνουν οι συνεργάτες των φασιστικών Ες-Ες.
Το κείμενο της καταδικαδικαστικής απόφασης που έστειλε η παραστρατιωτική φασισιστική οργάνωση στα ΜΜΕ,ενάντια σε 56 κομμουνιστές,αντιφασίστες αριστερούς της Λετονίας |
Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο (;) Επίτροπο της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κατακτητές ήταν οι Σοβιετικοί παρτιζάνοι στην ίδια τους την πατρίδα. Ισως λοιπόν για την ΕΕ «απελευθερωτής» να ήταν ο φασιστικός στρατός του Χίτλερ και οι κατά τόπους συνεργάτες του.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας χρειάζεται να αναφέρουμε λίγα λόγια για την ιστορία της Λετονίας. Τον Νοέμβρη του 1917 στην πόλη Βάλκα ανακηρύσσεται η Σοβιετική εξουσία στο μη κατακτημένο από τους Γερμανούς τμήμα της Λετονίας. Το Δεκέμβρη του 1918 όλη η εξουσία περνάει στα Σοβιέτ και τον Γενάρη του 1919 σχηματίζεται η Λετονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, που θ' ανατραπεί στις αρχές του 1920, για ν' ανακηρυχτεί η Λετονία αστική δημοκρατία. Το Μάη του 1934 στη Λετονία έγινε φασιστικό πραξικόπημα, αλλά η φασιστική κυβέρνηση ανατρέπεται τον Ιούνη του 1940 από τους εργαζόμενους που την 21η Ιούλη αποκαθιστούν τη σοβιετική εξουσία και από τις 5/8/1940 ανακηρύσσουν τη χώρα μέλος της ΕΣΣΔ. Ενα χρόνο αργότερα αυτή κατακτήθηκε από τους ναζί. Απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό την περίοδο από το 1944 έως το Μάη του 1945. Φαίνεται όμως πως σε κάποιους δεν αρέσει η ιστορία και προσπαθούν τώρα να την ξαναγράψουν...
Με βάση τα επίσημα στοιχεία στη σημερινή Λετονία το 26% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη τα δικαιώματα του πολίτη της χώρας. Οι περίπου 460.000 άνθρωποι (από τα 2,4 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού) χαρακτηρίζονται ως «μη πολίτες». Κι αυτό γιατί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πολίτες μπορούν να θεωρηθούν μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους ήταν πολίτες της Λετονίας πριν την 17η Ιούνη 1940, όσο δηλαδή στην εξουσία βρισκόταν το φασιστικό καθεστώς. Ετσι, αν και το 44% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από άλλες εθνικότητες, λιγότεροι από τους μισούς κατάφεραν να αποκτήσουν το χαρακτηρισμό «πολίτης». Οσοι τώρα, από το σχεδόν μισό εκατομμύριο των «μη πολιτών», επιθυμούν να πάρουν τη λετονική υπηκοότητα, πρέπει να δώσουν εξετάσεις (προφορικές και γραπτές) στη λετονική γλώσσα, στην ιστορία και στους βασικούς νόμους της χώρας. Σύμφωνα με τον Ολλανδό εκπρόσωπο στον ΟΑΣΕ Μ. Βαν Ντερ Στουλ, αν ανάλογες σε αυστηρότητα εξετάσεις υποβάλλονταν στη χώρα τους οι Ολλανδοί, ελάχιστοι απ' αυτούς θα μπορούσαν να επιτύχουν. Εκτός αυτού, με ειδική τροπολογία, δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα, ακόμη κι αν είναι σε θέση να δώσουν επιτυχώς τις «εξετάσεις», όσοι «μη πολίτες» ανήκαν στο παρελθόν στο Κομμουνιστικό Κόμμα ή στο «Διεθνιστικό Μέτωπο», μια πλατιά οργάνωση που δρούσε νόμιμα έως τις 13/01/1991, με αίτημα να μην περάσουν τα εθνικιστικά σχέδια απόσπασης της χώρας από την ΕΣΣΔ. Ετσι πάνω από 100.000 «μη πολίτες» είναι ισόβια καταδικασμένοι να στερηθούν σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά τους. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς οι «μη πολίτες» στερούνται τουλάχιστον 55 δικαιωμάτων (!!!) που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες της Λετονίας. Ανάμεσα στις άλλες απαγορεύσεις, υπάρχουν και 19 απαγορεύσεις εργασίας!!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αν ένας «μη πολίτης» απολυθεί από τη δουλιά του, δε δικαιούται επίδομα ανεργίας, όπως δικαιούται ένας πολίτης της χώρας.Αν λοιπόν το απαρτχάιντ σταμάτησε να υπάρχει στην Αφρική, ένα σύγχρονο απαρτχάιντ «ζει και βασιλεύει» στην καρδιά της Ευρώπης και λέγεται Λετονία... Η ΕΕ θεωρεί όμως τα παραπάνω λεπτομέρειες, μπροστά στην πρόοδο της... «αποκομμουνιστικοποίησης» στη Λετονία, κι ετοιμάζεται να την εντάξει στους κόλπους της.
Το πιο προκλητικό όμως είναι η νομιμοποίηση των ΝΑΖΙ, της λεγόμενης «Λεγεώνας των Ες-Ες», που δημιουργήθηκε από τους χιτλερικούς, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ως εφεδρεία ενάντια στον κόκκινο στρατό.
Στα πλαίσια αυτής της φιλοφασιστικής, εθνικιστικής κι αντικομμουνιστικής υστερίας, που με κάθε επισημότητα διεξάγεται στη Λετονία, ξεμυτίζουν και οι διάφορες παράνομες παραστρατιωτικές φιλοφασιστικές οργανώσεις. Ετσι με επιστολή του προς τα ΜΜΕ το λεγόμενο «Ανώτατο Δικαστήριο» της φασιστικής οργάνωσης «Περκονκρούστς» ανακοίνωσε (στις 29/12/98) ότι «καταδίκασε» σε θάνατο 43 άτομα, ενώ άλλα 13 τα καταδίκασε σε «σοβαρές σωματικές βλάβες». Ανάμεσα στους «καταδικασμένους» σε θάνατο από την παράνομη αυτή φασιστική οργάνωση είναι ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην ηγέτης του ΚΚ Λετονίας, σήμερα επικεφαλής του «Μπλοκ των Αριστερών Δυνάμεων - Για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε μια ενιαία Λετονία», (ο οποίος να σημειωθεί φυλακίστηκε επί 6 χρόνια από τις σημερινές αρχές της Λετονίας), ο Βίλις Σαμσόνς, επικεφαλής των «κόκκινων παρτιζάνων» στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου πολέμου, ο πιο πάνω αναφερόμενος Βασίλι Κόνονοφ, ο πρώην Σοβιετικός αξιωματικός Βίκτορ Αλξνις κ.άλ.
Το τελευταίο γεγονός ήταν η απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκαζε τον Βασίλι Κόνονοφ, (ο οποίος κρατείται στη φυλακή από τις 17/08/98), σε 6 χρόνια φυλάκιση για το θάνατο 9 δήθεν αθώων, κατά τη διάρκεια επίθεσης της αντάρτικης ομάδας του στο χωριό Μάλιε Μπάτη. Ο Βασίλι Κόνονοφ, 18χρονος κομσομόλος το '41 εντάχθηκε στις αντάρτικες οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή της Βαλτικής. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε επικεφαλής ολιγομελούς ομάδας παρτιζάνων, που είχε στο ενεργητικό της τον εκτροχιασμό 14 τρένων των κατακτητών και πλήθος ακόμη ενεργειών σαμποτάζ στα μετόπισθεν του εχθρού. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από το σοβιετικό κράτος με την υψηλότερη διάκριση, το Παράσημο Λένιν. Οπως αναφέρουν συμπολεμιστές του, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων που εκτυλίχτηκαν το 1944 στο χωριό Μάλιε Μπάτη, εκεί δρούσε μια καλά εξοπλισμένη από τους Γερμανούς φασίστες, ομάδα δοσίλογων. Στις 29/02/44 αυτή η ομάδα κατάφερε να περικυκλώσει και να εξολοθρεύσει μια ομάδα 12 ανταρτών που βρέθηκε στην περιοχή. Η διοίκηση των παρτιζάνικων δυνάμεων στη Λετονία αποφάσισε μετά από αυτό να εξοντώσει αυτήν την ομάδα προδοτών. Η επιχείρηση ανατέθηκε στην παρτιζάνικη ομάδα του Β. Κόνονοφ, (ο οποίος καταγόταν από γειτονικό χωριό), που με επιτυχία την εκτέλεσε στις 27/05/1944, εξολοθρεύοντας το φυλάκιο των δοσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτη. Για την πράξη του αυτή συνελήφθη το 1998 και καταδικάστηκε την 21Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλακή ο Β. Κόνονοφ. Οπως σημειώνει η λετονική, ρωσόφωνη εφημερίδα «Πανόραμα Λάτβιι» η δικαστική αυτή απόφαση ανοίγει το δρόμο για να διωχτεί σήμερα κάθε αντιφασίστας βετεράνος, που συμμετείχε στις αντάρτικες ομάδες στο έδαφος της Λετονίας. Πρόκειται για μια φανερή ρεβανσιστική προσπάθεια αντεκδίκησης των φιλοφασιστικών δυνάμεων ενάντια στους κόκκινους παρτιζάνους. Η ΕΕ των Σρέντερ και Μπλερ, των Σημίτη και Ντ' Αλέμα συμμετέχει ενεργά στα παραπάνω, αφού καλύπτει το φασιστικό ρεβανσισμό στη Λετονία, όπως απέδειξε ο Επίτροπος της ΕΕ Conter Verheugen, με την απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα. Γνωρίζουν όμως γι' αυτή τη στάση τους οι ψηφοφόροι τους, αλλά κι ευρύτερα οι πολίτες της Ευρώπης; Τα «ελεύθερα» κι «αδέσμευτα» ΜΜΕ της Ευρώπης και της χώρας μας είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν, μα δεν τολμούν να ξεστομίσουν ούτε κουβέντα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Στο φόντο αυτό το σύνθημα «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» ακούγεται ιδιαίτερα επίκαιρο και ικανό να αφυπνίσει τη μνήμη και τη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ενάντια στην αναβίωση του φασισμού και στο καθεστώς απαρτχάιντ που επιβάλλεται στη Λετονία με τις πλάτες της ΕΕ.