Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανακατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Επανακατατέθηκε με κάποιες τροποποιήσεις από την κυβέρνηση η τροπολογία με τίτλο «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», η οποία είχε αποσυρθεί μετά τη διαφωνία βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά και κάποιες αντιδράσεις που καταγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «ταυτότητα φύλου», προβλέπει ότι συλλογικοί φορείς που απευθύνθηκαν στα εθνικά δικαστήρια και η υπόθεσή τους απορρίφθηκε, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα για να εξεταστεί η ανάκληση της δικαστικής απόφασης, αν έχουν δικαιωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό που προστέθηκε σαν τροποποίηση είναι ότι το δικαίωμα για την εξέταση της ανάκλησης της δικαστικής απόφασης ισχύει «με την επιφύλαξη των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης».

Το σκεπτικό της διαφωνίας των ΑΝΕΛ όσον αφορά την αρχική διατύπωση ήταν ότι άνοιγε το δρόμο για τις αξιώσεις του Συλλόγου «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης». Τώρα, μετά την τροποποίηση, διέρρεαν πως «εμφανίζονται ικανοποιημένοι».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα, το συγκεκριμένο ζήτημα καθορίζεται από Διεθνείς Συνθήκες, τη Συνθήκη της Λοζάνης, και δεν μπορεί να αλλάξει με δικαστικές αποφάσεις. Οσον αφορά συνολικά την τροπολογία, το ΚΚΕ θεωρεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην πράξη γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό, κάτι που φαίνεται από μια σειρά αποφάσεις του, όπως αυτές για τη λειτουργία των κομμάτων, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και μια σειρά άλλες που βάζουν σε αμφισβήτηση λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ