Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υμνοι στα ατομικά δικαιώματα την ώρα που η κυβέρνησή του τσακίζει τα συλλογικά

Με ύμνους στα ατομικά δικαιώματα και κομπάζοντας για προοδευτικές τομές και μεταρρυθμίσεις, την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει τα συλλογικά δικαιώματα του λαού και καταδικάζει τη μεγάλη πλειοψηφία του στην ανέχεια, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ στη Βουλή. Προσπάθησε να παρουσιάσει ως «προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια», ως «ψυχιατρικοποίηση» της απόφασης του ατόμου, τις αναγκαίες κοινωνικές προϋποθέσεις, δηλαδή την επιστημονική, κοινωνική στήριξη. Μίλησε για αυτονόητη πράξη διασφάλισης του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, που ισοδυναμεί με «πράξη γενναιότητας», όπως είπε, επικαλούμενος πιέσεις «από διάφορες πλευρές» που «επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας».

Στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ του νομοσχεδίου και να συντηρήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές του τύπου πρόοδος - συντήρηση, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στη διαρκή αντιπαράθεση. Από τη μία ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και από την άλλη με τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία». Για να επιτεθεί στη ΝΔ, χρεώνοντάς της «βαθιά πίστη στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων», τη στιγμή που η κυβέρνησή του υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύστημα απ' το οποίο αυτές αναβλύζουν.

Μπροστά στην αναντίρρητη πραγματικότητα που θέλει την παρούσα κυβέρνηση να διατηρεί και να επεκτείνει το αντιλαϊκό - αντεργατικό πλέγμα που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη διαστρέβλωση ισχυριζόμενος ότι «είμαστε... με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση. Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε»!

«Η ελληνική κυβέρνηση - συνέχισε - έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», σε προφανή αντίφαση με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχουν στο επίκεντρο τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα συλλογικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να παρουσιάσει τι ισχύει σε άλλα αστικά κράτη με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αναφέρθηκε μόνο στα ηλικιακά όρια και όχι στις προϋποθέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί (επιστημονικές γνωματεύσεις και ιατρικές πράξεις, με εξαίρεση τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου).

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε, τέλος, τη χαρά του για τη στάση της κεντροαριστεράς, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να παραδεχτεί κάποια στιγμή ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές», παραδοχή αναγκαία για να προχωρήσει η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ