Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δουλειά» της ΝΔ να κάνει τη ζωή εύκολη στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Eurokinissi

Τη βαθιά ταξική - αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ επιβεβαίωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο 1ο Προσυνέδριο της ΝΔ (ενόψει του συνεδρίου στις 16-17/12) με θέμα «τους εργαζόμενους και τους ανέργους», προπαγανδίζοντας μέτρα που στον πυρήνα τους έχουν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, σε όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, καταρχάς, στους 17.844 που απάντησαν σε σχετικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που κατάρτισε η ΝΔ με τα παραπάνω από χαρακτηριστικά ερωτήματα - διλήμματα τύπου: «Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ή προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας;», «Φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές ή επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων;», Πώς θα προτιμούσατε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας; «Με ατομική διαπραγμάτευση» ή με «εργατικά σωματεία πολιτικού χαρακτήρα που θα διαπραγματεύονται σε κλαδικό ή/και σε εθνικό επίπεδο;».

Υπερασπιζόμενος την αντεργατική ουσία των ερωτημάτων αυτών και αναπαράγοντας επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές στη βάση της κοινής προσπάθειας με τα άλλα αστικά κόμματα να πείσουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι τάχα προς όφελος του λαού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «στο βασικό δίλημμα (...) αν θέλουμε μία κρατικίστικη πολιτική επιδομάτων ή μία πολιτική που τονώνει την επιχειρηματικότητα και δίνει ευκαιρίες στους Ελληνες, απαντάμε το δεύτερο».

Εθεσε, άλλωστε, ως βασική «δουλειά» της ΝΔ, επί λέξει, να κάνει «τη ζωή πιο εύκολη» για τους επιχειρηματίες, προσθέτοντας πως «εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων που στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. (...) δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις με μεγάλες αποσβέσεις, με υπεραποσβέσεις (...) να απλοποιήσουμε το κανονιστικό περιβάλλον, το αδειοδοτικό περιβάλλον», όλα όσα επανειλημμένα έχουν ζητήσει με παρεμβάσεις τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο πως με μια κυβέρνηση ΝΔ «όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, θα ξέρει ότι θα έχει απέναντί του ένα κράτος φιλικό», ενώ με αφορμή τις καθυστερήσεις σε επενδυτικά σχέδια, είπε πως «θα υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες και όταν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρούνται, τότε η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού, έτσι ώστε να μην περιπλέκουμε σε αυτόν τον αδειοδοτικό κυκεώνα...».

Εστίασε, δεύτερο βασικό πυλώνα της πολιτικής της ΝΔ για τους ανέργους, στη λεγόμενη κατάρτιση και «διά βίου μάθηση», προς αντιμετώπιση «της μεγάλης απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων που διαθέτουν κυρίως οι νέοι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων», ώστε να είναι ακόμα πιο προσαρμοσμένοι στις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην τρίτη ενότητα της παρέμβασής του εστίασε στις εργασιακές σχέσεις, βάζοντας ως στόχο να σπάσουν «ταμπού δεκαετιών», «η εντύπωση ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι αιώνιοι αντίπαλοι, ότι μονίμως τα συμφέροντά τους συγκρούονται». Προπαγανδίζοντας ταύτιση συμφερόντων εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, υποστήριξε: «Δεν λέω τα συμφέροντα ότι είναι πάντα ευθυγραμμισμένα, λέω, όμως, ότι (...) το σύγχρονο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου επιβάλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μπορούν να λύνουν με τους εργαζόμενους τα προβλήματά τους. Για αυτό και λέμε "ναι" στις επιχειρησιακές συμβάσεις και το λέμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Για αυτό λέμε να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και να εκσυγχρονιστεί, διότι έχουμε ένα νόμο από το 1982 ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προνόμια των συνδικαλιστών και λιγότερο για τα προνόμια των εργαζομένων», πρόσθεσε, στη γνωστή γραμμή που προωθεί το περαιτέρω χτύπημα εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που υλοποιεί άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο και της τρίτης «αξιολόγησης».

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, αυτό της ενίσχυσης του «κοινωνικού εταιρισμού», έβαλε στόχο «το κράτος, κάποια στιγμή, να μην παρεμβαίνει σε αυτήν τη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ