Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Καββαδία, επικαλέστηκε «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού» για τη «φυλομετάβαση», καθώς και τη θέση ότι «η προσωπική αίσθηση του σώματος» αφορά το άτομο και όχι τους επιστήμονες. Ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια «σημαντική νίκη σε βάρος των διακρίσεων», τη στιγμή που το νομοσχέδιο δεν αναιρεί τις αιτίες του ρατσισμού, της προσβολής και της βίας. Υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο είναι αντιπαράθεση των σύγχρονων αντιλήψεων και του σκοταδισμού, προβάλλοντας ουσιαστικά ως «σύγχρονη αντίληψη» την άρνηση της επιστημονικής, κοινωνικής στήριξης στα διεμφυλικά άτομα και τα μεσοφυλικά παιδιά. Παρά το γεγονός αυτό, ισχυρίστηκε πως «εξαλείφοντας τις ανισότητες σε βάρος κάποιων, αποβλέπουμε στην τελική εξάλειψή τους για όλους, κινούμαστε δηλαδή στην αντίστροφη κατεύθυνση των όσων διακηρύσσει ο φιλελευθερισμός».

Την πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο μετέφερε ο εισηγητής της, Ν. Παπαγιωτόπουλος. Η κριτική της ΝΔ εστίασε στην «ατελή και προβληματική» νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ έθεσε τη δική της πρόταση σχεδίου νόμου για το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση, ιατρική ή ειδική γνωμάτευση, η διαδικασία θα γίνεται μόνο μια φορά και όχι δύο όπως προβλέπουν οι διατάξεις τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου, με όριο ηλικίας τα 18 χρόνια. Επικαλέστηκε, τέλος, ότι η νομολογία έχει ήδη εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ο Κ. Μπαργιώτας ανακύκλωσε τα επιχειρήματα περί αυτοπροσδιορισμού και αυτοδιάθεσης. Δήλωσε πως η ΔΗΣΥ θα στηρίξει το νομοσχέδιο, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «αριστερή ρελάνς» για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή ο Ευ. Καρακώστας μίλησε για ισχνές μειοψηφίες, για νομοσχέδιο - έκτρωμα και για την κυβέρνηση που νομοθετεί για λογαριασμό ξένων κέντρων εξουσίας. Δεν αρκέστηκε να επαναλάβει τις σκοταδιστικές απόψεις του ναζιστικού μορφώματος για την κοινωνική θέση των δύο φύλων, αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα, προσπαθώντας να προσδώσει στο σοβιετικό κράτος απόψεις και πρακτικές κομμένες και ραμμένες στα δικά της μισαλλόδοξα κηρύγματα. Στη χτεσινή συνεδρίαση, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε.

Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, δήλωσε ο ειδικός αγορητής Θ. Παπαχριστόπουλος και χαρακτήρισε «κωμικό πρόγραμμα τα περί δεδηλωμένης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν διαφορετικά, όπως και ο ίδιος, που δεν θα ψηφίσει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη του ατόμου.

Η Ενωση Κεντρώων δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οσον αφορά το Ποτάμι, επανέλαβε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ βουλευτές του πρότειναν να προβλεφθεί η δυνατότητα τρίτης καταχώρησης, εκτός από τα δύο φύλα, για τα μεσοφυλικά άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ