Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση στις 27 Σεπτέμβρη ενάντια στο έγκλημα στον Σαρωνικό

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού και για την αποζημίωση αυτών που επλήγησαν

Με το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους γεννά φτώχεια, ανεργία, μόλυνση» το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει το έγκλημα στον Σαρωνικό και την κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε.

Με ανακοίνωσή του, καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 27/9, στις 18.30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά, απαιτώντας άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού και για την αποζημίωση αυτών που επλήγησαν.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του για τη συγκέντρωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι,

Καταγγέλλουμε το έγκλημα στον Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ". Είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Χιλιόμετρα ακτής και πυθμένα έχουν υποστεί ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, με ανυπολόγιστες ζημιές, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην περιοχή να μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τη θάλασσα καθαρή. Πολλοί μικροεπαγγελματίες της Εστίασης και του Τουρισμού - αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες έπαθαν ζημιά.

Για το έγκλημα στον Σαρωνικό υπάρχει ένοχος: Είναι οι εφοπλιστές και η κυβέρνησή τους

Τα μεγάλα λόγια για τον Πειραιά που θα γίνει "πύλη εισόδου", "παγκόσμιος κόμβος", τα πήρε το μαζούτ και το πετρέλαιο στη θάλασσα. Επιβεβαιώνεται ότι τα μεγάλα καπιταλιστικά σχέδια, η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία που μπορούν να γίνουν νεκροταφεία για ναυτεργάτες και επιβάτες, ανύπαρκτες υποδομές για πρόληψη και αποφυγή καταστροφών, έρχονται δίπλα στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, στο ξεθεμελίωμα δικαιωμάτων, στην καταστολή.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζουν την πολιτική, σύμφωνα με την οποία όλα υποτάσσονται στο κέρδος, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων, την ανάγκη για πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Η πολιτική τους εξυπηρετεί τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο που συνεχίζει να κερδοφορεί σε βάρος μας, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον. Δίνουν άδειες αξιοπλοΐας σε σαπάκια, δεν κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες, όπως το γεγονός ότι στο πλοίο που ναυάγησε υπήρχαν μόνο 2 ναυτεργάτες.

Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντιμετώπισε τη ρύπανση επιβεβαιώνει ότι οι ανάγκες του λαού για προστασία από τέτοια φαινόμενα δεν χωράνε στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για κερδοφορία. Ο κρατικός προϋπολογισμός, που απλόχερα δίνει δισ. ευρώ στο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες (σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, στην Υγεία - Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ελλιπής εξοπλισμός του Λιμενικού δεν δούλευε ολόκληρος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου φέρνει στις μνήμες τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει η εξόρυξη πετρελαίου και η μεταφορά του, όταν αυτή γίνεται με γνώμονα το κέρδος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP στον κόλπο του Μεξικού, που οδήγησε σε μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε εκατομμύρια εργαζόμενους, στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον.

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου αποδεικνύει πως το κίνητρο του κέρδους δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος. Ας σκεφτεί ο καθένας την έκταση και τις επιπτώσεις μιας καταστροφής σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου π.χ. δυτικά της Πελοποννήσου ή νότια της Κρήτης.

Γι' αυτό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων για παραχώρηση της εξόρυξης των εγχώριων υδρογονανθράκων σε πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Η ρύπανση αυτή πρέπει να κινητοποιήσει αμέσως το λαό

Καμιά επανάπαυση. Η προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Η διεκδίκηση μέτρων πρόληψης, η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και τα καράβια, η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης για όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή είναι υπόθεση όλων μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μετά το ναυάγιο η κυβέρνηση αποφάσισε αντί να αυστηροποιήσει τους κρατικούς ελέγχους για την αξιοπλοΐα των πλοίων, να αναθέσει αυτήν τη δουλειά στους ίδιους τους εφοπλιστές. Οι ίδιοι οι εφοπλιστές θα ελέγχουν τον εαυτό τους μέσα από ιδιωτικούς νηογνώμονες. Εχουμε πικρή πείρα από τέτοιες καταστάσεις. Ταυτόχρονα, στηρίζει τους εφοπλιστές στην επιδίωξή τους για μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στην εντατικοποίηση της δουλειάς στα καράβια. Αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα, που μέσα του γεννιούνται οι προϋποθέσεις για νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου, παρά τα προπαγανδιστικά κόλπα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό

  • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει το κόστος, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό.
  • Να παλέψουμε για σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες, όπως και σε όλους τους κλάδους.
  • Να αντισταθούμε στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παλέψουμε για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά σε συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα στον Σαρωνικό και την κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 18.30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org