Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας προδιαγράφει επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς

Από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ
Επικίνδυνες εξελίξεις προδιαγράφονται για τους λαούς, με βάση τις συνεχείς στρατιωτικές προετοιμασίες στο πλαίσιο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Πεδία αντιπαράθεσης όπου αναζητά πιο ενεργό ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης σε όφελος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εκθέτει το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Ενδεικτικά είναι όσα συζητήθηκαν στις άτυπες Συνόδους των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8/9, στο Ταλίν της Εσθονίας, που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Συνεδριάσεις υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου, αρμόδιας για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Αναβαθμισμένη συνεργασία με ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, με δηλώσεις του εστίασε στην αντιμετώπιση των απειλών στο λεγόμενο κυβερνοχώρο, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 60% οι τέτοιες επιθέσεις στα δίκτυα του ΝΑΤΟ. Απέφυγε να κατονομάσει την πηγή των επιθέσεων, ωστόσο από το ΝΑΤΟ διαχέονται πληροφορίες που δείχνουν τη Μόσχα.

Αργότερα, άλλωστε, ο γγ του ΝΑΤΟ μετείχε, για πρώτη φορά, ως «παρατηρητής», στην άσκηση της ΕΕ EU CYBRID 2017, με αντικείμενο τη διαχείριση μιας κρίσης και τη διατήρηση των στρατηγικών επικοινωνιών μεταξύ των κρατών - μελών. Επί δύο ώρες, οι μετέχοντες υπουργοί Αμυνας δέχονταν πληροφορίες περί επιθέσεων που μπλόκαραν στρατιωτικές υποδομές και δυνατότητες της ΕΕ και καλούνταν σε περιορισμένο χρόνο να λάβουν αποφάσεις για το πώς να αντιδράσουν. Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη δική του αντίστοιχη άσκηση, CYBER COALITION, όπου η ΕΕ θα μετάσχει αναβαθμισμένη σε «πλήρες μέλος», προσθέτοντας ότι προχωρούν η «ανταλλαγή πληροφοριών» και η «εναρμόνιση διαδικασιών» μεταξύ των 2 ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η ΕΕ ως «πάροχος ασφαλείας» και με «στρατηγική αυτονομία»

Η Μογκερίνι χαιρέτισε την «ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας» στην ΕΕ, λέγοντας ότι προχωρούν με γοργά βήματα υλοποίησης η λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία των κρατών - μελών (PESCO) και το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο. Ενα ολοκληρωμένο πακέτο στρατιωτικής προπαρασκευής της ΕΕ, με συντονισμό των διαθέσιμων μέσων και της έρευνας για νέα οπλικά συστήματα (λέγεται ότι έχουν κατατεθεί ήδη περίπου 30 σχέδια προκειμένου να αναπτυχθούν σε κοινή βάση από ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη), αλλά και εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων.

Η Μογκερίνι προανήγγειλε μάλιστα την παρουσίαση σχεδίου νομοθετικού κειμένου για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, προκειμένου να εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια τόνισε ότι η Συνεργασία αυτή είναι αναγκαία ώστε η ΕΕ να αποκτήσει «στρατηγική αυτονομία σε ένα σύνθετο και συγκεχυμένο διεθνώς πολιτικό σκηνικό» και να εμφανιστεί διεθνώς ως «πάροχος ασφαλείας».

«Οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας»

Χαρακτηριστική είναι και η πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να μετάσχει με ενισχυμένο ρόλο στους σχεδιασμούς αυτούς. Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επισήμανε ως προς το θέμα της PESCO «τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα από πλευράς υποδομών», παραπέμποντας στην παραπέρα «αξιοποίηση» βάσεων, λιμένων και άλλων υποδομών που έχει η χώρα, με πρόσχημα την ασφάλεια, την τρομοκρατία και την ιμπεριαλιστική ειρήνη που βρωμά για τους λαούς μπαρούτι πάνω στις οξυμένες κόντρες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, στη Σύνοδο αναλύθηκαν και οι «προκλήσεις ασφαλείας» στην υποσαχάρια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, ζώνες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ευρωενωσιακά μονοπώλια και όπου η ΕΕ έχει στο παρελθόν αναπτύξει στρατιωτικές αποστολές. Μάλιστα, μία από αυτές, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συντονιζόταν από το αρχηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Σε έτερη επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, επισήμως για την αντιμετώπιση της πειρατείας, στο Κέρας της Αφρικής, στα ανοιχτά της Σομαλίας, μετείχαν και δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κορεατική Χερσόνησος και πρόσθετες κυρώσεις

Στις Συνόδους Υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Η Μογκερίνι έκανε «πρόταση» στους υπουργούς της ΕΕ να ενισχυθεί η διπλωματική αλλά και οικονομική πίεση σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Από τη μια, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν στον ΟΗΕ και, από την άλλη, ανακοινώνοντας «αυτόνομα» (όπως είπε, σε άλλο ένα δείγμα αποφασιστικότητας της ΕΕ να διεκδικήσει πιο δυναμικά ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς) και πρόσθετες, «δικές» της κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Από την εσθονική προεδρία διαχέεται, εξάλλου, ως κλίμα, ότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών συμφωνούν στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Β. Κορέα.

Οι ΥΠΕΞ στις δικές τους ξεχωριστές συνεδριάσεις εστίασαν σε ζητήματα όπως στην «πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού» στις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και στην «ενίσχυση της διάστασης της ασφάλειας» στις χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας, τις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες. Επίσης, στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, με την Μογκερίνι να δηλώνει ότι η ΕΕ θα συζητήσει με όλους τους «συνομιλητές» στη χώρα και την «ευρύτερη περιοχή» και ότι υπάρχει «πλήρης συμφωνία» στους 28 ΥΠΕΞ για «πολιτικές» και «διπλωματικές» δράσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ