Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12820

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Η «Σιδηροδρομική Εγνατία» υπηρετεί σχεδιασμούς του κεφαλαίου, όχι τις ανάγκες του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση πάνω στα αποκαΐδια των κόπων τους

Το θεσμικό πλαίσιο κυβερνήσεων - ΕΕ αποκλείει από κάθε είδους αποζημίωση σημαντικό μέρος των παραγωγών


ΣΕΛ.  11

«Προαπαιτούμενο» η κλιμάκωση της πάλης για να απαντηθεί η νέα επίθεση

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, μεθαύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, να αποτελέσει σταθμό στην άνοδο των ταξικών αγώνων

  • Στις 11 Σεπτέμβρη, αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ περί «δίκαιης ανάπτυξης», επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με ατζέντα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος για την 3η «αξιολόγηση» καθώς και την επισκόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών και των αντιλαϊκών στόχων που έχουν τεθεί.
  • Σύμφωνα με την πρόσφατη «Εκθεση Συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» φτάνουν τα 95, αριθμός που προσαυξάνεται στα 113 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ενώ, όπως επισημαίνεται, ο εισπρακτικός στόχος από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων φτάνει στα 5,4 δισ. ευρώ.
  • Το ταξικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής αποκάλυψαν, για μια ακόμα φορά, χτες, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ξηλώνοντας τον «φερετζέ» που φόρεσε η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

ΣΕΛ.  3,    4,    12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χιλιοπαιγμένο έργο

Με καταιγιστικό χρονοδιάγραμμα εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - κουαρτέτου γύρω από την 3η «αξιολόγηση».

Προτεραιότητα έχουν η περαιτέρω περικοπή των κρατικών κονδυλίων που έχουν απομείνει για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, οι νέες αντεργατικές ανατροπές, αλλά και οι «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Για «αξιολόγηση» - εξπρές κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί παράγοντες και άλλα αστικά επιτελεία, ενώ φαίνεται να «καλοβλέπουν» το κλείσιμο αυτής της διαδικασίας στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με στόχο να «ανοίξει», όπως λένε, «ο δρόμος για τις αγορές».

Θυμίζουμε ότι ο τυπικός όρος για την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» είναι να ψηφιστούν τα «εφαρμοστικά» νομοσχέδια για τα 95 «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση.

Με αυτόν το στόχο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να «ανεβάσει στροφές». Ταυτόχρονα, προσπαθεί να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι η 3η «αξιολόγηση» περιλαμβάνει «ήπια» μέτρα και παρεμβάσεις, για να κρύψει το ταξικό, αντιλαϊκό της περιεχόμενο και να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο έντονα ακούγονται «μουρμούρες» από το κουαρτέτο για «καθυστερήσεις» που ήδη καταγράφονται στα προαπαιτούμενα και για «αστάθμητους παράγοντες» που ενδεχόμενα να καθυστερήσουν την 3η «αξιολόγηση», όπως το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο οποίο καταγράφεται διχογνωμία μεταξύ των θεσμών.

Με τον ίδιο τρόπο επανέρχονται οι διαφορές ΕΕ - ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, ως στοιχείο που επιδρά επίσης στη διαδικασία της «αξιολόγησης». «Το ΔΝΤ αποτελεί αστάθμητο παράγοντα» τονίζουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τις τυχόν «εμπλοκές» που μπορεί και να προκύψουν στην πορεία, για υποθέσεις βέβαια ολότελα ξεκομμένες και απόλυτα εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πείρα από όλες τις αξιολογήσεις, τόσο στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου, όσο και των δύο προηγούμενων, έχει καταδείξει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα πολλαπλασιάζονται στην πορεία, ανεξάρτητα από την έκβαση των αντιλαϊκών στόχων που έχουν τεθεί. Ανεξάρτητα κι από την όποια ανάκαμψη ή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Η πείρα δείχνει, επίσης, ότι οι διαφορές μεταξύ των «θεσμών» και οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών και κέντρων για ζητήματα πολύ πέρα απ' αυτά που εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα, είναι παράγοντες που αξιοποιούνται σταθερά από τις κυβερνήσεις, τη σημερινή και την προηγούμενη, για να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν το λαό.

Ετσι, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα παρουσιάζονται άλλοτε ως αποτέλεσμα των «παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ» και άλλοτε ως συνέπεια της δυσκολίας που έχουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι «θεσμοί».

Το ίδιο κλίμα φτιάχνεται και τώρα, ενόψει της 3ης «αξιολόγησης»: Από τη μια, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και, από την άλλη, εκφράζει την ανησυχία της ότι η ατζέντα των αντιλαϊκών ανατροπών μπορεί να διευρυνθεί, όχι όμως με δική της ευθύνη. Στην πραγματικότητα, προαναγγέλλει νέα μέτρα, πρόσθετα σε αυτά που παρουσιάζονται έως τώρα, όπως έγινε και με τις προηγούμενες «αξιολογήσεις», όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι «το Ασφαλιστικό έκλεισε με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου» και προέκυψε νέο αντιασφαλιστικό τσεκούρι για μετά το 2019!

Επομένως, ο λαός το έχει ξαναδεί το έργο. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση του «μια από τα ίδια» και «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει». Αντίθετα, χρειάζεται να πεισμώσει και να οργανωθεί, να διεκδικήσει και να παλέψει, να ανοίξει δρόμο για την ανάκτηση απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Να μην τους κάνει τη χάρη παραμένοντας θεατής των εξελίξεων στη γωνία. Να κάνει σινιάλο αντεπίθεσης, με εφαλτήριο το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη ΔΕΘ, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.


«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Κατά παραγγελία «φακέλωμα» όσων διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη
  • Ενας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης στήθηκε κατά παραγγελία των ΕΛΠΕ για να «φακελωθεί» όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της!
  • ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τέτοιες απαράδεκτες μεθόδους.

ΣΕΛ.  8

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της σημερινής απεργίας στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης των εφημερίδων, που στηρίζεται απ' όλους τους εργαζόμενους στα έντυπα Μέσα, ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή.Θα ξανακυκλοφορήσει το Σάββατο.ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τα ενεργειακά μεγαθήρια καθοδηγούν τις εξελίξεις

ΣΕΛ.  19
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προχωρά η εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας»

ΣΕΛ.  17
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Δουλειές» για τα μονοπώλια ο στόχος της επίσκεψης Μακρόν

Σήμερα και αύριο στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων


ΣΕΛ.  6,    24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ