Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ»
Πρόβα παρουσίασης των «μποναμάδων» προς το κεφάλαιο ενόψει ΔΕΘ

Eurokinissi

Τους μποναμάδες της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο διαφήμισε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το εργοστάσιο «Παπαστράτος», της πολυεθνικής «Philip Morris» στον Ασπρόπυργο, κάνοντας άλλη μια πρόβα ενόψει ΔΕΘ. Αφού έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «υγιή επιχειρηματικότητα» και τη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, επανέλαβε το χιλιοειπωμένο παραμύθι προς τους εργαζόμενους ότι δήθεν «έχουν να λαμβάνουν» από την ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών.

Χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία επενδύσεις όπως αυτή στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» και «δεσμεύθηκε» για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φιλικού» περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, δεσμεύτηκε για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, αφού οι επενδυτές - επιχειρηματίες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» μόνο εκεί που μπορούν να εξασφαλίσουν αυξημένα κέρδη, δηλαδή φθηνή και ευέλικτη εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις πιο συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» του απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα «χρηματοδοτικά εργαλεία», υποσχόμενος νέο φτηνό χρήμα μέσω της «αναπτυξιακής τράπεζας» που είναι στα σκαριά για να τροφοδοτηθούν οι μπίζνες τους, ικανοποιώντας ένα βασικό τους αίτημα. Στο ίδιο μοτίβο, αναφέρθηκε και στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», το εργαλείο για να ξεμπλοκάρει η λειτουργία επιχειρήσεων, ενώ έταξε και σταδιακή μείωση στη φορολογία τους από το 2020.

«Εφαρμογή της νομιμότητας» της εργασιακής ζούγκλας

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξαπάτησης των εργαζομένων, τους κάλεσε να αναμένουν για καλύτερες μέρες, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το 2018 και εννοώντας ότι έτσι θα μεγαλώσουν τα όρια ευελιξίας για την άμεση και έμμεση στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Οπως είπε άλλωστε, στη «μεταμνημονιακή περίοδο» θα εξασφαλιστεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για «να μειώσουμε και τη φορολογία για τις επιχειρήσεις». Βέβαια, για να μην αφήσει περιθώρια παρεξηγήσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή των απωλειών των χρόνων της κρίσης για τους εργαζόμενους, φρόντισε να συμπληρώσει πως οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν «από τη μία μέρα στην άλλη» και πως «απαιτείται σκληρή δουλειά», αφού τα παλιά και τα νέα αντεργατικά μέτρα θα παραμένουν στο διηνεκές.

Επιπλέον, σε ένα όργιο υποκρισίας έφτασε να καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, που η κυβέρνησή του όχι μόνο παρέλαβε και διατήρησε από τις προηγούμενες, αλλά εμπλούτισε με πλήθος αντεργατικών μέτρων. Ως «χαρτί» επέλεξε να παίξει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προωθείται για ψήφιση. Κάνοντας λόγο για «καθεστώς παρανομίας» και «ανομίας», εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της νομιμότητας, την ίδια στιγμή που «νομιμότητα» για τους εργαζόμενους είναι όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απολαμβάνει η εργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση: Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός για τους νέους, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, οι «διευκολύνσεις» στα «δουλεμπορικά» γραφεία αποτελούν μερικά παραδείγματα της νομιμότητας την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και φέρουν και τη δική της σφραγίδα, όπως και των προκατόχων της.

Πιο «αποτελεσματικό κράτος» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Στο ίδιο πλαίσιο, και με οδηγό τη διαμόρφωση του «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε και στη «μεταρρύθμιση στο Δημόσιο», προκειμένου το αστικό κράτος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ετοιμάζει για σήμερα το απόγευμα φιέστα, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιαστεί η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019».

Από κυβερνητικές διαρροές προκύπτει ότι αυτή η «στρατηγική» αποβλέπει αφενός στην «ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» και αφετέρου στην «απλούστευση των διαδικασιών» και τη «μείωση της γραφειοκρατίας» για την «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Επιβεβαιώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση» αποβλέπει στην πιο εύστοχη κρατική στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση», που αποτελεί «βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακής της προοπτικής». Χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση θα απευθύνει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, «στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την "Expertise France" στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ