Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρη απεργία στις 7 Σεπτέμβρη

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις έγιναν χτες και στις δύο βάρδιες
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις έγιναν χτες και στις δύο βάρδιες
Απόφαση για 24ωρη προειδοποιητική απεργία, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, έλαβαν χτες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη».

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών είχε προκηρύξει στάσεις εργασίας για τη βραδινή και την πρωινή βάρδια, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν οι συνελεύσεις των εργαζομένων. Η απεργία αποφασίστηκε μέσα από μυστική ψηφοφορία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να στηρίζει την κινητοποίηση και να εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου για περαιτέρω απεργιακή κλιμάκωση.

Με την απεργία στις 7 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, κόντρα στις επιχειρηματικές μεθοδεύσεις που οδηγούν το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση.

Σε απεργιακή κινητοποίηση μαζί με τους εργαζόμενους στα Πρακτορεία Τύπου έχει καλέσει και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων ζητά τη στήριξη και άλλων σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τύπου, με επιστολές της προς μια σειρά Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΦΕ), στη βάση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους

Τον αγώνα των εργαζομένων στα Πρακτορεία στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και σχεδιάζει πρωτοβουλίες για να εκδηλωθεί αγωνιστικά και με απεργία η αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου. «Συντονίζουμε τα βήματά μας με όλα τα σωματεία του κλάδου, προκειμένου να δώσουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες την απάντηση που τους αξίζει!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Οπως υπενθυμίζει, η απόφαση της εργοδοσίας στο πρακτορείο «Ευρώπη» να προχωρήσει σε διαδικασία πτώχευσης αποτελεί «κίνηση που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες το τελευταίο διάστημα, όπου οι επιχειρηματίες - εκδότες επιλέγουν την πτώχευση ή τον πλειστηριασμό, με βασικό στόχο να ξεφορτωθούν χρέη και, το σπουδαιότερο, τους εργαζόμενους με τα δικαιώματά τους».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ο αγώνας των εργαζομένων στο πρακτορείο «Ευρώπη» είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους: «Πρώτιστα αφορά τους εργαζόμενους στην "Αργος", που πρέπει να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα όχι μόνο σαν εκδήλωση αλληλεγγύης, που είναι απαραίτητη, αλλά και γιατί τα ίδια σχέδια το επόμενο διάστημα θα παιχτούν και στη δική τους πλάτη, αφού στο στόχαστρο της εργοδοσίας είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι μισθοί και τα συγκροτημένα δικαιώματά τους, με εντατικοποίηση στη δουλειά και "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις. Σ' αυτόν τον αγώνα καλούμε και τους εργαζόμενους στα τυπογραφεία που τυπώνουν εφημερίδες, περιοδικά, άλλωστε και αυτοί βιώνουν την ίδια εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση, ζουν και δουλεύουν στις ίδιες άθλιες συνθήκες. Καλούμε και τους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα και τους οποίους θέλουν προσάναμμα στη θυσία των άλλων εργαζομένων».

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Τις εξελίξεις στο πρακτορείο «Ευρώπη» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Αργος».

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου και τους σκληρούς ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, υπογραμμίζουν ότι «η διανομή του Τύπου είναι ένα πεδίο αυτού του ανταγωνισμού και για μια ακόμη φορά βλέπουμε τα επιχειρηματικά "παιχνίδια" σε πλήρη εξέλιξη». Περιγράφουν το «παιχνίδι» που στήνεται στην πλάτη των εργαζομένων ως εξής: «Αυτήν τη στιγμή το πρακτορείο "Αργος" διακινεί το σύνολο του έντυπου Τύπου, αλλά επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, χρησιμοποιεί αρκετούς εργαζόμενους του πρακτορείου "Ευρώπη". Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιεί εργαζόμενους μέσω εργολάβων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της "Ευρώπης" ωθούνται από προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη και των δύο πρακτορείων να παραλάβουν την απόλυσή τους, να προσληφθούν από εργολάβο με μειώσεις μισθών βέβαια και χωρίς καμία άλλη αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λπ. και να πιάσουν δουλειά (μέσω εργολάβου) στο "Αργος".

Αυτή είναι ουσιαστικά η επόμενη μέρα που σχεδιάζουν οι εκδότες στα πρακτορεία Τύπου, ανεξάρτητα από το πόσα θα είναι. Δουλειά μέσω εργολάβων, με πετσοκομμένους μισθούς χωρίς δικαιώματα. Το λιγότερο ή περισσότερο προσωρινό σταμάτημα λειτουργίας του πρακτορείου "Ευρώπη" δείχνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο στον κλάδο. Επιβεβαιώνει ότι οι καπιταλιστές μπορεί να τρώγονται μεταξύ τους, αλλά συμμαχούν όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ