Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα με «μπούσουλα» τις ανάγκες του κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Με φόντο τις γενικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αλλά και τους ανταγωνισμούς με την πλευρά του ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, αλλά και των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, αναμένεται να εξελιχθεί ο κύκλος της 3ης «αξιολόγησης». Τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα του Σεπτέμβρη με ατζέντα την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ στις αρχές Οκτώβρη και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές (24/9) καταφθάνουν στην Αθήνα και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ,«η πρόταση Σόιμπλε να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι μια πολύ καλή σκέψη και αυτή η σκέψη θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουμε ακόμη πιο σταθεροί και να δείξουμε και στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε καλά και σε απροσδόκητες καταστάσεις», επισημαίνοντας ότι «μέχρι τώρα έχουμε κάνει πολλά για τη σταθεροποίηση της Νομισματικής Ενωσης, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα στην οικονομική συνοχή».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στον Τύπο, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, επανέλαβε τη θέση ότι «η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την ανταγωνιστικότητά της», ενώ υπογράμμισε πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό.

«Τρέχουν» την «αξιολόγηση»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, εστιάζει στην ανάγκη ταχύτατης διεκπεραίωσης της 3ης «αξιολόγησης»: «Η τρίτη αξιολόγηση δεν πρέπει να πάρει πάνω από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα, γιατί αλλιώς η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί οικονομικό μαξιλάρι ασφάλειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και άρα επέκταση των μνημονίων», επισήμανε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το επίπεδο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ εκδηλώνονται σκέψεις και «προβληματισμοί» γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη.

Το βλέμμα στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

«Οπως αποτυπώνεται στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης, η μεταποιητική βιομηχανία πρόκειται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας». Αυτό τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης με τον διευθυντή του Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή», Κ. Θέο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο τομέας της βιομηχανίας και της μεταποίησης διατρέχει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό μοχλό στην πορεία για την ανάκαμψή της. Παράλληλα, τόνισε ότι η δημιουργία της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας» θα διευκολύνει τη διοχέτευση οικονομικών πόρων προς τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου με τη μορφή δανεισμού για τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Ανταγωνισμοί γύρω από τις τράπεζες

Ζήτημα νέων διαγνωστικών ελέγχων αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αναμένεται να βάλει στο «τραπέζι» η πλευρά του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία, κάνει ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών μετά το 2018, προτείνοντας τη δημιουργία «κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας», ύψους 10 δισ. ευρώ.

Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει και άλλον κύκλο παζαριών σχετικά με την ανάγκη για νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη «στρώνει το χαλί» για την είσοδο νέων «παικτών» στο χώρο, ενώ βέβαια θα συνεπάγεται «χασούρα» για σημερινούς μεγαλομετόχους, που όπως είναι φυσικό αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ