Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Πεθαίνει ο νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Ερνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1918 Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Σφυρί και Δρεπάνι» στη Μόσχα. Δράστης ήταν η Φάνια Κάπλαν.

1929 Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη» και της Νεολαίας (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα, απαγορεύει το φύλλο του «Ριζοσπάστη» της 1ης Σεπτέμβρη.

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Εως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1944 Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.

1948 Μετά την κατάληψη του Γράμμου, ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000). Στις 9-10 Σεπτέμβρη, ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον απ' το Μάλι Μάδι.

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κωνσταντίνος Τσάτσος, απαγορεύει την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού.

2006 Πεθαίνει ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ