Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες, εντείνεται η τρομολαγνεία

Οι αρχές μιλούν για «πυρήνα» που προετοίμαζε ευρύτερο «χτύπημα»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι αρχές της Καταλονίας υποστήριξαν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι αυτό που σχεδιαζόταν ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα. Μιλώντας πλέον για «τρομοκρατικό πυρήνα» με έδρα την πόλη Ριπόλ, η αστυνομία της περιοχής ανακοίνωσε μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου. Επίσης, το Σάββατο, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη και για το χτύπημα στην Καμπρίλς, όπως είχε ήδη κάνει για αυτό στη Βαρκελώνη.

Στο στόχαστρο των αρχών φέρεται να βρίσκεται ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ένα από τα συνολικά 12 μέλη του «πυρήνα», που ακόμα διαφεύγει και τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν εκείνος τελικά που οδηγούσε το αυτοκίνητο που έπεσε στο πλήθος στη Βαρκελώνη. Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Αμπουγιακούμπ στα τέλη της περασμένης βδομάδας εμφανιζόταν να ήταν νεκρός μετά από έκρηξη στην κωμόπολη Αλκανάρ (σ.σ. νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης) όπου - σύμφωνα με τις αρχές - «γινόταν προετοιμασία εκρηκτικών». Αργότερα χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια έρευνας στην πόλη Σουμπιράτς (40 χλμ. από τη Βαρκελώνη) σκοτώθηκε ένας άντρας ζωσμένος με εκρηκτικά που ενδεχόμενα ήταν ο Γ. Αμπουγιακούμπ.

Οσον αφορά τα θύματα, αυτά έφτασαν τελικά τα 15, αφού βρέθηκε μαχαιρωμένος ένας 34χρονος που οδηγούσε το φορτηγό της Βαρκελώνης, από τον οποίο και εκτιμάται ότι εκλάπη το όχημα πριν την επίθεση. Στα θύματα περιλαμβάνεται και ένας 7χρονος Βρετανοαυστραλός, η οικογένεια του οποίου αγνοούσε την τύχη του για αρκετά 24ωρα. Οι τραυματίες ξεπερνούν συνολικά τους 126, εκ των οποίων οι 19 νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Ανεξάρτητα από τις ακριβείς συνθήκες που οργανώθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις, είναι σίγουρο ότι αυτές θα αξιοποιηθούν για την επιτάχυνση νέων αντιλαϊκών επιδιώξεων, σε πολλά επίπεδα. Το ίδιο άλλωστε έχει γίνει και με αντίστοιχα «τρομοκρατικά χτυπήματα» σε Παρίσι, Λονδίνο, Νίκαια κ.τ.λ., που αναζωπύρωσαν είτε στρατιωτικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και αλλού στο όνομα της «αντιμετώπισης» οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος», είτε ενίσχυσαν μέτρα καταστολής και περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεκτείνεται και ένα κλίμα τρομολαγνείας, με εκτιμήσεις και σενάρια για τον επόμενο στόχο του «Ισλαμικού Κράτους», καλοσχεδιάζοντας και τον αποπροσανατολισμό αλλά και τον εκφοβισμό των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, στην Ιταλία, την οποία το «ΙΚ» φέρεται να απειλεί ως «επόμενο στόχο» του, ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι διαμήνυσε: «Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεφύγει από τους τρομοκράτες... Είναι καθοριστικό όλοι να στηρίξουν την αστυνομία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και το στρατό, που εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια...».

Ενδεικτική είναι και η απόφαση των αρχών στην Αυστραλία να συνταχθεί «οδηγός» για την «αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων», που απευθύνεται σε οργανωτές εκδηλώσεων και τοπικές αρχές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ