Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΗΠΑ
Νέα σύγκρουση αμερικανικού αντιτορπιλικού με δεξαμενόπλοιο

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δέκα και οι τραυματίες σε πέντε

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δεύτερο, σε εννιά βδομάδες, σοβαρό ναυτικό δυστύχημα με «πρωταγωνιστή» αμερικανικό πολεμικό σκάφος του 7ου Στόλου σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα, σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και από άγνωστη αιτία, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS John MCCain» συγκρούστηκε με το (ελληνικών συμφερόντων) δεξαμενόπλοιο «ΑLNIC MC» ανοικτά των ακτών της Σιγκαπούρης, ανατολικά των Στενών Μάλακα, με αποτέλεσμα να αγνοείται έκτοτε η τύχη 10 Αμερικανών ναυτών και να τραυματιστούν άλλοι πέντε και να σημειωθεί ρήγμα στο κύτος του πολεμικού σκάφους.

Αντίθετα, δεν έπαθε το παραμικρό το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου «ALNIC MC», που έφερε σημαία Λιβερίας και ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το αντιτορπιλικό. Το δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιές στην πρωραία δεξαμενή ζυγοστάθμισης.

Αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν πως σε επιθεώρηση που διενεργήθηκε στο δεξαμενόπλοιο «ALNIC MC», όταν ήταν στις 29/7 στο κινεζικό λιμάνι Ντονγκγίνγκ, καταγράφηκαν μία παράλειψη στον τομέα αντιπυρικής ασφάλειας, δύο προβλήματα ναυσιπλοΐας και έλλειψη ενός εγγράφου.

Λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση, το αμερικανικό αντιτορπιλικό οδηγήθηκε στη ναυτική βάση Τσανγκί της Σιγκαπούρης για επιθεώρηση και επισκευές, καθώς πλημμύρισαν μέρος του μηχανοστασίου, η αίθουσα τηλεπικοινωνιών και οι κοιτώνες του πληρώματος. Παράλληλα, ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες σωστικών συνεργείων από τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία για τον εντοπισμό των 10 Αμερικανών ναυτών, οι οποίες συνεχίζονταν για πολλές ώρες χωρίς άμεσο αποτέλεσμα.

Η σύγκρουση του αντιτορπιλικού «USS John MCCain» προκαλεί ερωτήματα, καθώς είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό μετά από εννιά βδομάδες. Στις 17 Ιούνη είχε συγκρουστεί με δεξαμενόπλοιο το σκάφος «USS FITZGERALD» ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά Αμερικανών ναυτών. Εκτοτε, οι έρευνες οδήγησαν στην αποπομπή του πλοιάρχου του σκάφους (μεταξύ άλλων για αμέλεια) και σε σοβαρές κυρώσεις και μέτρα έναντι μελών του πληρώματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ