Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Αλεπούδες» στο παζάρι...

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ιορδανία και περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζ. Μάτις, σε Αμμάν, Αγκυρα και Κίεβο...

Από την επίσημη τελετή υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Αμμάν...
Από την επίσημη τελετή υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Αμμάν...
ΑΜΜΑΝ.--

Παζάρια με στόχο τις επόμενες κρίσιμες επιχειρήσεις και εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ, Παλαιστινιακό, ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και Ουκρανία ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή στην Ιορδανία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Ο Μάτις, που είχε προγραμματίσει χτες βράδυ συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', και έχει σχεδιάσει να μεταβεί αύριο Τετάρτη στην Αγκυρα και την Πέμπτη στο Κίεβο της Ουκρανίας, δεν είναι μόνος του στην περιοχή. «Συμπτωματικά» έφθασε χτες στο Αμμάν για διαβουλεύσεις με τον Ιορδανό βασιλιά σε σχέση με το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στη Συρία και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους «να δείξουν αλληλεγγύη» όσον αφορά την προστασία του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη Ερντογάν και του στρατηγού Τζέιμς Μάτις στο Αμμάν γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία τουρκική κυβέρνηση και αστική τάξη συνεχίζουν την κόντρα με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και λόγω της υποστήριξης που δίνει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε προγραμματίσει συναντήσεις χτες στο Αμμάν και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του ιορδανικού στρατού, στρατηγό Μαχμούντ Φρέιχατ. Στην Αγκυρα, ο Μάτις μεταβαίνει αύριο, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών Νουρετίν Τσανικλί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα.

Στον τρίτο σταθμό της περιοδείας, το Κίεβο, την Πέμπτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και τον ομόλογό του, Στέπαν Πόλτορακ, για να συζητήσουν πιθανό νέο αμερικανικό εξοπλιστικό πακέτο και την ενίσχυση των διμερών «στρατηγικών αμυντικών σχέσεων»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ