Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Βρετανικά μονοπώλια σχεδιάζουν μεγάλο ηλιακό πάρκο

ΤΥΝΙΔΑ.--

Η βρετανική κοινοπραξία «TuNur Limited» ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει μονάδα ηλιακής ενέργειας στην Τυνησία, για να τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό χώρες της Ευρώπης, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων προς τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ζήτησε, μάλιστα, ήδη άδεια από τις τυνησιακές αρχές, προκειμένου να κατασκευάσει έναν γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας στα όρια της Σαχάρα.

Το πρώτο μέρος του έργου αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,6 δισ. δολάρια και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020. Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου θα είναι η κατασκευή ηλιακών θερμοδυναμικών πύργων δυνατότητας παραγωγής 2,25 GW, που θα συνδέονται με την Ιταλία, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με ετήσια παραγωγική ικανότητα 9.000 GW/h (γιγαβάτ την ώρα).

Είναι η δεύτερη απόπειρα μονοπωλίων να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια στη Σαχάρα δημιουργώντας τεράστιο ηλιακό πάρκο στην έρημο, μετά την πρωτοβουλία DESERTEC που ναυάγησε το 2013, έπειτα από αλλαγή στη στάση ορισμένων σημαντικών επενδυτών. Η κοινοπραξία, που στηριζόταν κυρίως σε γερμανικά κεφάλαια, είχε ξεκινήσει το 2009 με σκοπό την προώθηση σχεδίου ύψους 400 δισ. ευρώ, που θα παρείχε το 15% της Ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2050.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ