Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΣΕ
Το Σάββατο, 19 Αυγούστου, τα εγκαίνια

Στο χωριό Θεοτόκος, στον Γράμμο, στις 11 π.μ. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποψη του χώρου όπου θα λειτουργεί το Μουσείο για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος. Διακρίνεται το Μνημείο με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ που κατάγονται από τα χωριά της περιοχής και το Μουσείο
Αποψη του χώρου όπου θα λειτουργεί το Μουσείο για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος. Διακρίνεται το Μνημείο με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ που κατάγονται από τα χωριά της περιοχής και το Μουσείο
«Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ' αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ, τα ένοπλα τμήματα του λαού μας, πλάι πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι από το λαό».

Αυτά, μεταξύ άλλων, σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΕ του ΚΚΕ, που το ερχόμενο Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, εγκαινιάζει στην καρδιά του Γράμμου, στο χωριό Θεοτόκος, το Μουσείο - Μνημείο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα χρέος που εκπληρώνεται, τη δημιουργία ενός Μουσείου για την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα, κι ενός Μνημείου αντάξιου της προσφοράς των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Περισσότερα από 400 ονόματα, ταξινομημένα ανά χωριό, θα βρίσκονται αναρτημένα στις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο. Παράλληλα, στο εσωτερικό του Μουσείου θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό που αφορά άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ' αυτά τα βουνά (στον Γράμμο, στον Σμόλικα και στο Βόιο).

Το νέο αυτό Μουσείο - Μνημείο στην Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το Κόμμα μας, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

«Σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του στη Θεοτόκο» σημειώνει η ΚΕ στο κάλεσμά της «είναι η διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ' αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947 που αναφέρει πως "οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε", ή, η επίσης είδηση "η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια", παρμένα από την εφημερίδα "Εξόρμηση" της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ' αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ