Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα «σκαριά» η νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά μέτρα για το 2018

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με τη θεσμοθέτηση ακόμη 90 προαπαιτούμενων παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της επικείμενης 3ης «αξιολόγησης», προαναγγέλλει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, με στόχο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την ολοκλήρωσή της μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Ενα πρώτο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 4 Σεπτέμβρη, ενώ στα μέσα του επόμενου μήνα προγραμματίζεται η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα για την προετοιμασία της «αξιολόγησης» που ξεκινά στις αρχές Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, τόσο της τρέχουσας όσο και των προηγούμενων φάσεων της λεγόμενης «μνημονιακής» περιόδου, σε συνδυασμό με την επιβολή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, η φουρνιά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 2018 περιλαμβάνει την καρατόμηση επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια, κατάργηση παροχών που «επικαλύπτονται» από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», «μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας, περαιτέρω κατακρεούργηση του επιδόματος θέρμανσης και βέβαια παραπέρα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους με φόντο την οριστική κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2019 κ.ά.

Αλλωστε, η διαρκής συμπίεση στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του λαού, καθώς και τα διαδοχικά μέτρα έντασης της φοροληστείας αποτελούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2017. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2017:

-- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ύψος των εκταμιεύσεων υπολείπεται ακόμη και από το αντιλαϊκό στόχο κατά 1 δισ. ευρώ.

-- Τα κρατικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφονται στα 26,3 δισ. ευρώ με αύξηση ύψους 300 εκατ.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 3 δισ. ευρώ και μάλιστα με «υπέρβαση» από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 935 εκατ., σε μια εξέλιξη που αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με το κουαρτέτο.

Παράλληλα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη. Ηδη, σε αυτό το επίπεδο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ εκδηλώνονται σκέψεις και «προβληματισμοί» γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ