Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι προτεραιότητες της νέας θητείας Ροχανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας (προς όφελος εννοείται των μονοπωλιακών ομίλων και της αστικής τάξης), στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ανάπτυξη της «κοινωνικής δικαιοσύνης» διαβεβαίωσε πως θα επικεντρώσει την πολιτική της νέας θητείας της κυβέρνησής του ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί έκανε τις βασικές εξαγγελίες την Πέμπτη για τις προτεραιότητες της νέας προεδρικής του θητείας, με την επίσημη τελετή ορκωμοσίας να γίνεται σήμερα στην Τεχεράνη. Υποσχέθηκε ακόμη να καταβάλει «κάθε προσπάθεια για εξάλειψη της διαφθοράς» και συγκράτηση του πληθωρισμού. Είπε πως θα εφαρμόσει πολιτικές για μία «ανθεκτική οικονομία», πως θα προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα αντιταχθεί «σε κάθε προσπάθεια απομόνωσης της χώρας». Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις επαφές με άλλες χώρες και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές και τη μεταφορά τεχνολογίας, θεωρώντας πως είναι η βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει τις διαμαρτυρίες, προχτές, των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσφατη εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα, λέγοντας πως η εξέλιξη ήταν απλώς αποτέλεσμα «επιστημονικής και τεχνικής δουλειάς απαραίτητης ρουτίνας».

Παράλληλα, χτες, ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφέρθηκε και αυτός στις αρνητικές αντιδράσεις χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως δηλαδή η εκτόξευση δορυφόρου στο Διάστημα συνιστά «παραβίαση» της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις πως «θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να κάνουν φασαρία κατά του Ιράν». Κατηγόρησε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος της χώρας λέγοντας πως εκφράζουν «εχθρότητα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org