Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σύλληψη 23χρονου Βρετανού χάκερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη σύλληψη του 23χρονου Βρετανού ερευνητή κυβερνοασφάλειας Μάρκους Χάτσινς προχώρησαν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές την Τετάρτη στο Λας Βέγκας της Νεβάδα με προσχηματική δικαιολογία το «ρόλο του στην ανάπτυξη και διάδοση του κακόβουλου λογισμικού Kronos», που επιδιώκει την κλοπή κωδικών για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Ο νεαρός, που στις 12 Μάη είχε σταματήσει διεθνείς επιθέσεις χάκερ που έγιναν γνωστές με το όνομα «WannaCry» με πρώτο στόχο εκατοντάδες βρετανικά νοσοκομεία και κλινικές, αναμενόταν να οδηγηθεί αργότερα χτες σε δικαστήριο του Λας Βέγκας. Η σύλληψή του προκάλεσε κατάπληξη στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στη Βρετανία, που τόνισε ωστόσο ότι έχει γνώση της κατάστασης και ότι μαζί με άλλους ερευνητές κυβερνοασφάλειας εκφράζουν έκπληξη για τις κατηγορίες σε βάρος του Χάτσινς.

Ο νεαρός Βρετανός βρισκόταν στο Λας Βέγκας συμμετέχοντας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια, αλλά οι αναρτήσεις του στο «Twitter» - στο οποίο είναι συνήθως πολύ δραστήριος - σταμάτησαν πριν από δύο μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Μάρκους Χάτσινς συνελήφθη στις 2 Αυγούστου, στο Λας Βέγκας, κατηγορούμενος για την «ανάπτυξη και διάδοση του κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού "Kronos"».

Ας σημειωθεί πάντως πως στην επίθεση «WannaCry» της 12ης Μάη οι χάκερς χρησιμοποίησαν ως εργαλείο λογισμικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (NSA) που χρησιμοποιούνταν σε παρακολουθήσεις και το οποίο είχε αποκαλυφθεί μαζί με άλλα στοιχεία από την ιστοσελίδα «WikiLeaks» του Τζούλιαν Ασάντζ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org