Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το σχέδιο διχοτόμησης προωθείται συστηματικά

Στις τελευταίες αποχαιρετιστήριες συναντήσεις στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε (που αναμένεται να αντικατασταθεί για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, Νορβηγία, στις 11 Σεπτέμβρη), επιβεβαίωσε ότι το παζάρι για το διχοτομικό σχέδιο στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου του Φλεβάρη του 2014, που προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη», όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά και μετά από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στην Ελβετία, προωθείται συστηματικά.

Στη δεξίωση που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αϊντε, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Παλάς», είχαν μια σύντομη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία δεν δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε πάντως ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παραμένει στη διάθεση των μερών για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης ευρωπαϊκής και βιώσιμης. Η «λύση» βεβαίως αυτή θα είναι η διευθέτηση στα μέτρα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εμπλέκονται στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπου το πλεονέκτημα να έχει ορυκτό πλούτο, μετατρέπεται σε «κατάρα» για τους λαούς. Οι εν εξελίξει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών, και των πολεμικών πλοίων που τους προστατεύουν, οι ενεργειακοί δρόμοι που θα χαραχτούν προς τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και αν παρουσιάζονται από τις αστικές τάξεις ως «ευκαιρίες ανάπτυξης», στην πραγματικότητα είναι τα στοιχεία που εντείνουν τη διαπάλη. Ετσι, η εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, οι Βρετανοί «προστάτες» που διατηρούν τις βάσεις τους στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», θεωρούνται λεπτομέρειες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ανοίξει ο δρόμος για τις μπίζνες των καπιταλιστών, από τις οποίες βέβαια οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το ουσιαστικό.

Πάντως, ο Αϊντε ανέφερε ότι «φεύγει απογοητευμένος γιατί δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί λύση» (εννοεί στο Κρανς Μοντάνα) αλλά σημείωσε ότι «έχει κάνει στο νησί δύο φίλους, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, που τον βοήθησαν να καταλάβει ακόμη περισσότερο το Κυπριακό». Επίσης, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουγιαρίτς, σε ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, απαντώντας σχετικά με την αποχώρηση του Αϊντε, σημείωσε ότι αυτός θα συνεχίσει την ετοιμασία της έκθεσης προς τον ΟΗΕ από το Οσλο, ενώ τόνισε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, «διανύουν μια περίοδο περισυλλογής». Πρόσθεσε δε ότι ο γγ του Οργανισμού στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι στη διάθεση των δύο ηγετών. Ενα σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι όλο και περισσότερο, και από τον ΟΗΕ, αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος ως δυνάμει κρατική οντότητα.

Το κάλεσμα του ψευδοκράτους προς τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους αναγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή διοίκηση και τα σενάρια για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για επενδύσεις δείχνουν ότι προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα διχοτόμησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ