Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βασανισμός και εξευτελισμός Σύρων προσφύγων

Το γύρο του κόσμου κάνουν τα πλάνα από την επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, που εμφανίζουν τον ξυλοδαρμό και τον εξευτελισμό τεσσάρων Σύρων προσφύγων από τρεις Τούρκους στρατιώτες. Οι άτυχοι πρόσφυγες, που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, δέρνονται βάναυσα και αναγκάζονται να φορέσουν γυναικεία εσώρουχα και να ποζάρουν μπροστά σε στρατιωτικά οχήματα. Οι σκηνές φαίνεται να προέρχονται από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι οι στρατιώτες για να καταγράψουν τα «κατορθώματά τους». Το περιστατικό φέρεται να συνέβη την περασμένη βδομάδα.

Τουρκικό δικαστήριο όταν το βίντεο βγήκε στο διαδίκτυο διέταξε τη διενέργεια έρευνας και τελικά εντοπίστηκαν οι βασανιστές στρατιώτες, οι οποίοι και κρατούνται.

Το όλο περιστατικό θυμίζει πολύ αντίστοιχες εικόνες από τους βασανιστές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ στο διαβόητο κολαστήριο του Αμπου Γκράιμπ, όταν και τότε «περήφανοι» στρατιώτες επιδείκνυαν τα τρόπαιά τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Αγκυρα, όπου συνεχίζεται η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, αποφασίστηκε όλοι οι ύποπτοι για συμμετοχή στη λεγόμενη τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) να εμφανίζονται στη δίκη με κοινή ενδυμασία, μια καφέ φόρμα. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Γκιουλέν, ιμάμη και επιχειρηματία που μένει στις ΗΠΑ, ως τον οργανωτή της απόπειρας πραξικοπήματος και έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στα σώματα ασφαλείας, στην κρατική διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, εναντίον των φερόμενων οπαδών του Γκιουλέν. Αλλωστε, όπως εξηγούν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία, και οι πρόσφατες κρίσεις και καρατομήσεις σε όλα τα σώματα στρατού σχετίζονται ακριβώς με αυτό, με την απομάκρυνση στελεχών που ενδέχεται να είχαν σχέσεις με τους λεγόμενους γκιουλενιστές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org