Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο επίκεντρο πυραυλικές δοκιμές και τζιχαντιστές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Με βαριά «ατζέντα» ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, η υπουργική σύνοδος των χωρών - μελών του ASEAN (Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) και του Περιφερειακού Φόρουμ ΑSEAN, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων Κίνα, ΛΔ Κορέας, ΗΠΑ, Ρωσία και στο περιθώριο του οποίου θα έχουν αργότερα σήμερα συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη σύνοδο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος πλειάδα θεμάτων, με σημαντικότερα τις πρόσφατες βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές, την όξυνση της έντασης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα περιθώρια για τη σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς στην συγκεκριμένη περιοχή για την αποφυγή «θερμών» επεισοδίων, ακόμη και ενός «συμφώνου μη επίθεσης» με την Κίνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση θα δοθεί στις πρόσφατες βορειοκορεατικές δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων ΙCBM, οι οποίοι πλέον, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, θα μπορούσαν να πλήξουν περιοχές των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φόρουμ του ASEAN (στο οποίο συμμετέχουν 27 χώρες), η Αμερικανίδα διπλωμάτης που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις με την Ασία και τον Ειρηνικό, Σούζαν Θόρντον, σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις για την αποπομπή της ΛΔ Κορέας από το Περιφερειακό Φόρουμ.

Αλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει την υπουργική σύνοδο του ASEAN είναι η ανακατάληψη εδαφών από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη νότια περιοχή των Φιλιππίνων, Μαράουι. Σε συγκρούσεις μέσα στους δύο τελευταίους μήνες εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 ένοπλοι, εκ των οποίων οι 520 είναι τζιχαντιστές και οι άλλοι στρατιώτες και πολίτες. Η κρίση στο Μαράουι προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όλες τις χώρες της περιοχής, που εκτιμούν ότι αν δεν κατασταλεί άμεσα η επίθεση των τζιχαντιστών θα δουν σύντομα παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ασίας, με πιθανότερο επόμενο στόχο την Ινδονησία, όπου είναι σε έξαρση διάφορες οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ