Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχείς επιθέσεις σε ΝΑΤΟικούς

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζ. Νίκολσον, καταθέτει στο Κογκρέσο

AP

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζ. Νίκολσον, καταθέτει στο Κογκρέσο
ΚΑΜΠΟΥΛ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα φονική επίθεση αυτοκτονίας εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Αφγανός Ταλιμπάν σε βάρος ΝΑΤΟικής περιπόλου, στην περιοχή Καραμπάχ της επαρχίας Καμπούλ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Γεωργιανού στρατιώτη και δύο Αφγανών και τον τραυματισμό άλλων εννιά ατόμων, εκ των οποίων οι πέντε είναι Γεωργιανοί στρατιώτες και οι άλλοι δύο Αμερικανοί.

Επιπλέον, χτες τα ξημερώματα στη νότια επαρχία Χελμάντ, οι Ταλιμπάν έκαναν έφοδο σε ανοιχτή αγορά της περιοχής Γκερέσκ, που εκείνη τη μέρα ήταν κλειστή λόγω της αργίας της Παρασκευής, κατέλαβαν για μερικές ώρες κτίρια και πυροβόλησαν κατά παρακείμενου αστυνομικού τμήματος, δίχως να αναφερθούν άμεσα τραυματισμοί ατόμων. Στην ίδια περιοχή, αργά προχτές το βράδυ, Ταλιμπάν βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το (παγιδευμένο με εκρηκτικά) αυτοκίνητό του σε αστυνομικό φυλάκιο στο Γκάρεσκ, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Η δεύτερη αυτή τη βδομάδα επίθεση αυτοκτονίας κατά ΝΑΤΟικών ιμπεριλιαστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δυσκολεύεται, στην παρούσα φάση, να υιοθετήσει ένα «νέο» στρατηγικό σχέδιο που θα μετατρέψει την ιμπεριαλιστική επέμβαση σε «νικηφόρα». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που έχει παραδεχτεί ανοιχτά πως οι ΗΠΑ «χάνουν τον πόλεμο» στο Αφγανιστάν, προωθεί σχέδιο για την αποστολή άλλων 3.900 Αμερικανών πεζοναυτών. Ο Τραμπ, στο μεταξύ, αναζητά «εγγυήσεις» ή έστω «σοβαρές ενδείξεις» πως η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα φέρει τελικά αποτέλεσμα στα πεδία των συγκρούσεων με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει με αποπομπή τον διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Νίκολσον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ