Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αριστούχοι

Πραγματικά, το προχτεσινό «επεισόδιο» του σίριαλ της ξεφτίλας ανάμεσα σε Πολάκη και Γεωργιάδη χτύπησε «κόκκινο». Ο Πολάκης αράδιασε τους βαθμούς του από το Λύκειο και μετά, για να δείξει ότι είναι αριστούχος, και έκανε τη βαρύγδουπη δήλωση ότι τέλειωσε την Ιατρική σε 6,5 χρόνια και όχι σε 15, όπως ο Γεωργιάδης. Ο Γεωργιάδης ζητούσε το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ο Πολάκης πήρε ειδικότητα γιατρού και ξεκαθάρισε ότι θα τον κλείσει φυλακή, λες και είναι δεσμοφύλακας. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που αφορά την Υγεία, και στην ουσία είναι η φυσική συνέχεια όσων έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις σε βάρος του λαού. Πέρα από την απόλυτη ξεφτίλα που νιώθει ο λαός παρακολουθώντας αυτούς τους δύο απλά και μόνο να μιλάνε, είναι σίγουρο και κάτι ακόμα. Πως και οι δύο, όπως και τα κόμματα που εκπροσωπούν, είναι αριστούχοι στο να τσακίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να δουλεύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για τα μάτια...

«Στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να υπάρχει αντίληψη ότι επειδή βρισκόμαστε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν διαφορές και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευτεί η χώρα. Μέσα σε αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε πράξη και τη δέσμευσή μας για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και τη δέσμευσή μας για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη δέσμευσή μας για διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας»... Λέγοντας αυτά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε (ρ/σ «Πρακτορείο»), εμμέσως πλην σαφώς, τον κρυφό καημό του κόμματός της και της κυβέρνησης φυσικά, που δεν είναι άλλος απ' το πώς θα πείσουν το λαό, ενώ εφαρμόζουν ίδια πολιτική στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπλευσης με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, ότι διαφέρουν, πώς θα τον κρατήσουν εγκλωβισμένο στα κάλπικα διλήμματα που του σερβίρουν κάθε φορά.

... των πολιτών

Η λαϊκή χειραγώγηση είναι κρίσιμο στοιχείο και όχι τυχαία απασχολεί τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και τις διαβουλεύσεις τους, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση χωρίς προσκόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη η ανάκαμψη του κεφαλαίου και για την εξασφάλιση της ομαλής εναλλαγής στην αστική διαχείριση. Η επίκληση δε μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η πολιτική τους διογκώνει, ως στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή κυβέρνηση απ' τις προηγούμενες, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει τη σύμπλευσή τους.

Ελαστικότητα...

«Για μας, όλες οι σχέσεις εργασίας στην Υγεία οφείλουν να είναι πλήρεις και σταθερές», είπε προχτές ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χτες, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του επανέλαβε πως οι 3.000 γιατροί και επαγγελματίες Υγείας που πρόκειται να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ θα υπογράψουν διετή σύμβαση εργασίας, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο χρόνια. Στις 3.000 προσλήψεις, να προσθέσουμε άλλους 15.000 εργαζόμενους με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί, μπλοκάκια, επικουρικοί κ.ά.).

Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι βαδίζει στις ίδιες «ράγες» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης». Σήμερα το τσάκισμα γίνεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της ανάκαμψης. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο τότε ΣΥΝ, μαζί με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είχε ψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχ, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, τρέπει τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά σε φυγή.

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φρ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ διαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση. Ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το «Αντι-Ντίρινγκ», η «Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», «Η Διαλεκτική της Φύσης», «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και πλήθος άλλα. Ο Ενγκελς συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

1921 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτρης Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1935 Εξι ακόμη απεργοί εργάτες του Ηρακλείου έρχονται να προστεθούν στους 23 συνολικά δολοφονημένους εργάτες της δίχρονης διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος. Παρά την ανοιχτά προδοτική στάση της ΓΣΕΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, με επικεφαλής τα ταξικά συνδικάτα και την Ενωτική Συνομοσπονδία, κατέρχονται μαζικά στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Η απεργία, παρά την τρομοκρατία, θα λήξει με νίκη και τα αιτήματα των απεργών (αύξηση μισθών, εφαρμογή του 8ώρου κ.ά.) θα γίνουν δεκτά.

1937 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης αντιδικτατορικής εφημερίδας «Παλιγγενεσία».

1944 Οι Γερμανοί αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των τμημάτων του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν τέλος με αποτυχία στις 24 Αυγούστου.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1949 Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στον Γράμμο (Τσάρνο) αποκρούεται με επιτυχία από τον Δημοκρατικό Στρατό.

1953 Αρχίζει στο Βερολίνο το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

1958 Συνέρχεται η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 8/8/1958), με απόφαση της οποίας αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΕ οι Γιώργης Σιάντος, Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Πλουμπίδης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1963 Υπογράφεται στη Μόσχα συνθήκη ανάμεσα στις ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, το κοσμικό Διάστημα και κάτω από το νερό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών» υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται («Ιουλιανά»).

1968 Πεθαίνει η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org