Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ψηφίστηκαν οι νέες προσαρμογές του αστικού κράτους στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ - Ευρωπαϊκοί Ομιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Μέσα από τα πάνω από 150 (!) άρθρα του νομοσχεδίου, με τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν, η κυβέρνηση, όπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προωθεί νέες προσαρμογές του αστικού κράτους και της τοπικής του διοίκησης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στα άρθρα για τους ευρωπαϊκούς ομίλους εδαφικής συνεργασίας που αφορούν την απευθείας σύνδεση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με τις περιφέρειες, προκειμένου άμεσα, χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς «γραφειοκρατικές» διαδικασίες, να έχουν παρέμβαση σε έργα και υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης. Οπως και στα άρθρα που αφορούν τις Δημοτικές Εταιρείες Υδρευσης και Αποχέτευσης, όπου ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ 60/2000 για την εμπορευματοποίηση του νερού, ενισχύοντας τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χαρατσώνοντας παραπέρα το λαό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «είναι υποκρισία να μιλάτε για μέτρα προστασίας των εργαζομένων όταν οι δήμοι έχουν ελλιπές προσωπικό, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ασυντήρητο και παλιό στόλο, γυναικεία εργασία στα απορριμματοφόρα, μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας», ενώ «ακόμα και από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ΜΑΠ στο άρθρο 97 δεν περιλαμβάνετε τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες». Πρόσθεσε πως «αποκλείετε από τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο άρθρο 98 τους χιλιάδες εργαζομένους των Περιφερειών οι οποίοι εργάζονται σε χώρους που το δικαιούνται».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο ως «ρουσφετολογικό», αποκρύπτοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης ανέφερε ότι πρόκειται για «ταξικό νομοσχέδιο», μόνο που «εδώ έχουμε άλλου τύπου ταξικότητας», από τη μία είναι «αυτοί που δουλεύουν σε ένα προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον, που είναι το Δημόσιο» και οι άλλοι «που μπορεί να βρίσκονται σε οποιασδήποτε κοινωνική διαστρωμάτωση και δεν έχουν καμία φροντίδα, και αυτή είναι η σύγκρουση που πρέπει να αρθεί»... Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν «παρών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης, επιδιώκοντας να οξύνει την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων» και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «προωθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους», συμπληρώνοντας βέβαια «στο μέτρο του δυνατού» και σε «αυτά τα πλαίσια που είμαστε υποχρεωμένοι να κυβερνάμε», ενώ πανηγύρισε και για τη δοκιμαστική «έξοδο στις αγορές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό, ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα πιστεύουν «στον ίδιο θεό», στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στο ίδιο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. «Αλήθεια», πρόσθεσε, «ποιοι είναι αυτοί οι δύο κόσμοι που συγκρούονται;». Η «έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», σημείωσε, είχε προαπαιτούμενα τα μνημόνια, τον σφαγιασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την επιδείνωση της θέσης του λαού, ο οποίος θα πρέπει να πληρώνει και την περίοδο της καπιταλιστικής ανάκαμψης για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. «Αυτό δεν θέλει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε.

«Η διαφορετική κοσμοθεωρία θα ήταν», επισήμανε, «αν λέγατε ότι καταργούνται οι ΔΕΥΑ, μετατρέπονται σε υπηρεσίες που βεβαίως θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν το νερό, όχι μετατρέποντάς το σε εμπόρευμα, αλλά ως δημόσια παροχή. Μπορεί να γίνει αυτό στα πλαίσια του συστήματος; Οχι». «Είναι φανερό ότι δεν συγκρούονται δύο κόσμοι. Απλώς, τρώτε το ψωμί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ