Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μην κινείσθε...

Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
Η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου απαιτεί εργασιακές συνθήκες «λάστιχο» για τους εργαζόμενους
«Ερωτηθέντες για το πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να εκδοθεί το δεκαετές, είπαν πως εάν "τρέξει" ομαλά και σε καλό κλίμα η τρίτη αξιολόγηση, η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια και μάλιστα ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο, παρατήρησαν, η διάρκεια μιας αξιολόγησης και οι διακυμάνσεις του κλίματος αποτελούν αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να ενισχύσουν ή να έχουν επιπτώσεις στο "αισιόδοξο" αυτό σενάριο». Ποιο είναι το «αισιόδοξο» σενάριο, κατά τις εκτιμήσεις χρηματιστών που μεταφέρει η χτεσινή «Αυγή»; Η τρίτη «αξιολόγηση», που μεταξύ άλλων προβλέπει ξήλωμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, νομοθέτηση ανώτατου ορίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018, «επανυπολογισμό» των συντάξεων και «σάρωμα» αυτοαπασχολούμενων για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, να «τρέξει»... ομαλά και «σε καλό κλίμα», χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ώστε να «σταθεροποιηθεί» ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη των αγορών στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Αν μη τι άλλο, οι «αναλύσεις» αυτές είναι ενδεικτικές και της σιγής νεκροταφείου που απαιτεί η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης αλλά και των θυσιών που θα απαιτούνται συνεχώς από το λαό, στο όνομα πότε της «εξόδου της χώρας στις αγορές» και πότε της σταθεροποίησης σε αυτές. Οι στόχοι των εργαζόμενων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου και την «κοινωνική ειρήνη» για την επίτευξή τους.

«Μυγιάστηκαν» οι φασίστες...

Βιάστηκε η Χρυσή Αυγή μέσω σάιτ που ελέγχει να απαντήσει για το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού μετανάστη εργάτη στο Μενίδι από φασιστοειδή. Σε σχόλιό της η ναζιστοσυμμορία βλέπει συνωμοσίες σε βάρος της από το ΚΚΕ, λέγοντας ότι το Κόμμα «ανακαλύπτει» ειδήσεις επιθέσεων σε μετανάστες για να κατηγορεί «μονίμως τη Χρυσή Αυγή». Από τη βιασύνη τους, όμως, μάλλον... προδόθηκαν. Κι αυτό γιατί ούτε στην είδηση που δίνει ο «Ριζοσπάστης» ούτε στην ανακοίνωση της Οργάνωσης Μενιδίου του ΚΚΕ γίνεται κάποια αναφορά στη Χρυσή Αυγή! Η αναφορά του Κόμματος είναι σαφής και κάνει λόγο για νέο χτύπημα από φασιστικά στοιχεία, στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση από το εργατικό κίνημα. Πολύ απλά, λοιπόν, οι χρυσαυγίτες και παραδέχονται ότι είναι τα φασιστοειδή της υπόθεσης και έχουν τη μύγα και «μυγιάζονται»...

Απαιτούν «σιγή νεκροταφείου»

«Το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα (...) Για να μη δημιουργηθούν συνθήκες αρνητικής φήμης για ολόκληρη τη χώρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της κορυφής της τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση η οποία θα αναιρέσει την απόφαση για την επικείμενη απεργία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά».

Αυτά λέει σε επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος των μεγαλοξενοδόχων, Ρέτσος, απαιτώντας ουσιαστικά να μη γίνει η απεργία που έχει προκηρυχτεί στους αρχαιολογικούς χώρους για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, είναι η δεύτερη τέτοια παρέμβαση, αφού και στις αρχές του μήνα πάλι με παρέμβασή του ζητούσε από τους αρχαιολόγους να «σκεφτούν τη μεγάλη εικόνα» του τουρισμού που πλήττεται από τέτοιες κινητοποιήσεις, της κερδοφορίας βασικά των ξενοδόχων που βλέπουν ως ιδιοκτησία και «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» το - απλησίαστο για το λαό - «πολιτιστικό απόθεμα» της χώρας. Τα ίδια άλλωστε και με μεγαλύτερη ένταση επαναλάμβαναν οι καπιταλιστές με κάθε ευκαιρία και στις πρόσφατες απεργίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εμποροϋπάλληλων, πιο πριν των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ κ.ο.κ.

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου απαιτούν, πέρα από ξεζούμισμα, και σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Να γιατί μαζί με την οργάνωση του αγώνα, οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκρουστούν και με τους στόχους αυτούς, με πυξίδα τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Μηνύματα μέσω ... «S-400»

Την ίδια μέρα που υπουργοί της Τουρκίας συμμετείχαν στις Βρυξέλλες στο Διάλογο Υψηλού Πολιτικού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας, στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωνε πως έχει «κλείσει» η συμφωνία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος «S-400», που τελικά η Τουρκία θα προμηθευτεί από τη Ρωσία. Η επιλογή αυτή έγινε μετά από απόρριψη άλλων προσφορών, από επιχειρήσεις «εταίρων», όπως γαλλικές, αμερικανικές κ.ά.

Τα μηνύματα είναι πολλά και προς διάφορες κατευθύνσεις. Η τουρκική ηγεσία επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά ότι αν η χώρα δεν μπει στην ΕΕ υπάρχουν και «εναλλακτικές», όπως η σύσφιξη σχέσεων με την Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (σ.σ. συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα). Πέρα όμως από την Ευρώπη, αποδέκτες μηνυμάτων υπάρχουν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο η αγορά αυτή κάνει τις ΗΠΑ να ανησυχούν;», απαντώντας σε προχτεσινό σχόλιο του Αμερικανού επιτελάρχη, ο οποίος χαρακτήριζε «ανησυχητική» την αγορά των ρωσικών «S-400»... Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναρωτιόνταν με λογοπαίγνια «και τι θα γίνει με τις ανησυχίες της Τουρκίας;», εκφράζοντας νέα δυσαρέσκεια για το συνεχιζόμενο εξοπλισμό Κούρδων από τους Αμερικανούς.

Δύσκολοι καιροί για τις λυκοφιλίες, γεμάτες πιθανές ανατροπές και διαρκείς κόντρες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.

1830 Από τις 26 Ιούλη ο λαός του Παρισιού βρίσκεται πάλι σε εξέγερση, ενάντια στις προσπάθειες του βασιλιά Καρόλου να αναστηλώσει πλήρως την παλιά μοναρχική τάξη και στο έδαφος της οικονομικής εξαθλίωσης. Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε μετά από μάχη τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της Επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του.

1832 Η Εθνοσυνέλευση του Ναυπλίου επικυρώνει τη στέψη του Οθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.

1896 Συνέρχεται το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Λονδίνο (27/7 - 1/8/1896).

1934 Το δημαρχείο Σερρών περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανακοινώνουν στον κομμουνιστή δήμαρχο Διονύση Μενύχτα τη μηνιαία παύση του. Είχε προηγηθεί η παύση του κομμουνιστή δημάρχου Καβάλας Μήτσου Παρτσαλίδη δύο μήνες πριν.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για την ενότητα δράσης κατά της φασιστικής δικτατορίας («Λαϊκό Μέτωπο»).

1936 Οι δύο εργατικές Συνομοσπονδίες, η ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά να κατέβουν στις 5 Αυγούστου σε 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Μεταξά, που δήμευε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.

1945 Πανεργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στο γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από 30.000 διαδηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για τιμαριθμικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, την κατάργηση των φασιστικών νόμων, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελευθερίες.

1950 Οι τελευταίοι Μακρονησιώτες εξόριστοι μεταφέρονται στον Αη Στράτη.

1951 Πεθαίνει ο Ι. Σοφιανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.

1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας, που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες άμαχοι, κυρίως λόγω των μαζικών και αδιάκριτων βομβαρδισμών αστικών κέντρων από την αεροπορία των ΗΠΑ. Τα σύνορα των δύο χωρών ορίστηκαν στην 38ο Παράλληλο, ενώ ενδιάμεσα σχηματίστηκε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

1954 Η Βρετανία και η Αίγυπτος μονογράφουν τη συμφωνία για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Διώρυγα του Σουέζ.

1965 Πραγματοποιείται πολιτική πανεργατική απεργία, με απόφαση της ΓΣΕΕ, στην Αθήνα, στον Πειραιά και την Ελευσίνα. Κύρια συνθήματα της απεργίας: «1-1-4», «Δημοκρατία», «Συνταγματική τάξη», «Κάτω οι αυλόδουλοι» κ.ά.

1967 Στο κέντρο της Αθήνας, στις ώρες της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, δύο μεγάφωνα συνδεδεμένα με μαγνητόφωνα μεταδίδουν επί 15 λεπτά εκπομπή του Πατριωτικού Μετώπου.

1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πολιτική μεταβολή του τόπου είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων» και ότι «η ελληνική νεολαία, που πρωτοστάτησε στην επτάχρονη πάλη ενάντια στην χουντική τυραννία, δε θ' ανεχθεί νέες μεταμφιέσεις».

1996 Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εκρήγνυται βόμβα στο Ολυμπιακό Πάρκο, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό 111.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org