Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.

1830 Από τις 26 Ιούλη ο λαός του Παρισιού βρίσκεται πάλι σε εξέγερση, ενάντια στις προσπάθειες του βασιλιά Καρόλου να αναστηλώσει πλήρως την παλιά μοναρχική τάξη και στο έδαφος της οικονομικής εξαθλίωσης. Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε μετά από μάχη τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της Επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του.

1832 Η Εθνοσυνέλευση του Ναυπλίου επικυρώνει τη στέψη του Οθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.

1896 Συνέρχεται το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Λονδίνο (27/7 - 1/8/1896).

1934 Το δημαρχείο Σερρών περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανακοινώνουν στον κομμουνιστή δήμαρχο Διονύση Μενύχτα τη μηνιαία παύση του. Είχε προηγηθεί η παύση του κομμουνιστή δημάρχου Καβάλας Μήτσου Παρτσαλίδη δύο μήνες πριν.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για την ενότητα δράσης κατά της φασιστικής δικτατορίας («Λαϊκό Μέτωπο»).

1936 Οι δύο εργατικές Συνομοσπονδίες, η ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά να κατέβουν στις 5 Αυγούστου σε 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Μεταξά, που δήμευε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.

1945 Πανεργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στο γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από 30.000 διαδηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για τιμαριθμικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, την κατάργηση των φασιστικών νόμων, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελευθερίες.

1950 Οι τελευταίοι Μακρονησιώτες εξόριστοι μεταφέρονται στον Αη Στράτη.

1951 Πεθαίνει ο Ι. Σοφιανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.

1953 Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας, που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες άμαχοι, κυρίως λόγω των μαζικών και αδιάκριτων βομβαρδισμών αστικών κέντρων από την αεροπορία των ΗΠΑ. Τα σύνορα των δύο χωρών ορίστηκαν στην 38ο Παράλληλο, ενώ ενδιάμεσα σχηματίστηκε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

1954 Η Βρετανία και η Αίγυπτος μονογράφουν τη συμφωνία για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Διώρυγα του Σουέζ.

1965 Πραγματοποιείται πολιτική πανεργατική απεργία, με απόφαση της ΓΣΕΕ, στην Αθήνα, στον Πειραιά και την Ελευσίνα. Κύρια συνθήματα της απεργίας: «1-1-4», «Δημοκρατία», «Συνταγματική τάξη», «Κάτω οι αυλόδουλοι» κ.ά.

1967 Στο κέντρο της Αθήνας, στις ώρες της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, δύο μεγάφωνα συνδεδεμένα με μαγνητόφωνα μεταδίδουν επί 15 λεπτά εκπομπή του Πατριωτικού Μετώπου.

1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πολιτική μεταβολή του τόπου είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων» και ότι «η ελληνική νεολαία, που πρωτοστάτησε στην επτάχρονη πάλη ενάντια στην χουντική τυραννία, δε θ' ανεχθεί νέες μεταμφιέσεις».

1996 Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εκρήγνυται βόμβα στο Ολυμπιακό Πάρκο, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό 111.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ