Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την απαράδεκτη πρόταση που γενικεύει την επιβολή διοδίων

Τη γενίκευση των διοδίων με επιβολή ψηφιακών χρεώσεων ανά χιλιόμετρο σε επιβατηγά και φορτηγά απεργάζεται η ΕΕ, αρχής γενομένης από τις διακρατικές μετακινήσεις, με την πρότασή της «για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων διοδίων», καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η ΕΕ προκλητικά βαφτίζει αυτήν την πρόταση, που φορτώνει ένα ακόμη βάρος στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, «εκσυγχρονισμό της κινητικότητας και των μεταφορών στην Ευρώπη».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πικρή πείρα από δρόμους που έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές για να γίνουν και τώρα καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους διασχίσουν με την απαράδεκτη περαιτέρω αύξηση των καταβαλλόμενων τελών διοδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οδοί Ολυμπία και Ιόνια, όπου τα διόδια που έχουν επιβληθεί με τις συμβάσεις παραχώρησης 30 και πλέον ετών μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, και των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων διαρκώς αυξάνονται προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων καθώς αυτό προβλέπεται στις συμφωνίες. Στη δε Εγνατία μόνο φέτος προστίθενται 10 νέοι σταθμοί διοδίων, φτάνοντας στο σύνολό τους μόνο στο συγκεκριμένο δρόμο τους 38! Ολα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττονται από τα διόδια καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοκατασκευαστών, πριν καν παραδώσουν το έργο, ενώ τα εργατικά - λαϊκά στρώματα αδυνατούν να κάνουν χρήση των εθνικών οδών με τα τσουχτερά διόδια, καταφεύγοντας σε διαδρομές από παράδρομους και πεπαλαιωμένες, επικίνδυνες οδούς.

Παράλληλα, οι ίδιοι όμιλοι καρπώνονται πακτωλό χρημάτων από ευρωενωσιακά κονδύλια, αλλά και από κρατικούς πόρους, δάνεια με κρατική εγγύηση κ.ά., δηλαδή χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα σχετικά έργα, χωρίς να υπολογιστούν τα διάφορα εκβιαστικά πανωπροίκια προκειμένου να παραδώσουν τελικά το έργο.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απευθύνει το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πλήρη κατάργηση των διοδίων και άμεση απόσυρση οποιασδήποτε πρότασης γενικεύει την επιβολή τους;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org