Από την 4η Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη της Ιταλίας |
Στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η φιλοξενούσα χώρα Ιταλία (έτσι γινόταν και στις προηγούμενες Συνόδους που ξεκίνησαν στο Βερολίνο και συνεχίστηκαν στο Παρίσι και τη Βιέννη), σημειώνεται η πρόθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των χωρών που δεν είναι ακόμα στην ΕΕ. Το πιο απτό αποτέλεσμα στη Σύνοδο ήταν η υπογραφή, από τις 5 χώρες που συμμετείχαν, της Συνθήκης Κοινοτικής Μεταφοράς. Παρόντες στην υπογραφή ήταν η Φεντερίκα Μογκερίνι, η ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, οι επίτροποι Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ, εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως και οι αντίστοιχοι υπουργοί Οικονομίας, Μεταφορών. Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιφυλάχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία, λόγω διαφωνιών του σερβοβοσνιακού τμήματος της κυβέρνησης. Επίσης, στην περιοχή είναι έντονες οι τριβές για διμερή ζητήματα, όπως το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσόβου, οι εθνοτικές διαφορές που φούντωσαν μετά τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από τη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που στήριξαν όλες οι αστικές τάξεις που σήμερα, υποτίθεται, νοιάζονται για την ευημερία των λαών της περιοχής.
Η Συνθήκη Κοινοτικής Μεταφοράς αφορά στις υποδομές και την εναρμόνιση των νόμων και των διατάξεων που διέπουν τις μεταφορές και αποσκοπεί στο να διευρυνθεί η συνεργασία των χωρών με την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η με καλύτερους και οικονομικότερους όρους διακίνηση των προϊόντων που παράγουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Ως βασικός στόχος παρουσιάζεται η συνδεσιμότητα των οικονομιών σε πολλούς τομείς, για την ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, αγαθών, εργατικού δυναμικού.
Επίσης, η ΕΕ και οι έξι χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ενός «Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου» για την εδραίωση, όπως λένε, μιας αγοράς περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων κι έτσι να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν κατά τα προσεχή έτη περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη ψηφιακών αγορών, την έξυπνη ανάπτυξη, την κινητικότητα ειδικευμένων εργαζομένων και την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην περιοχή.
Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν από την ΕΕ 7 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Τα μονοπώλια επίσης θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και των καινοτόμων επιχειρήσεων.
Από τις συζητήσεις δεν μπορούσε να λείπει ούτε και το ζήτημα «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του οργανωμένου εγκλήματος», με ευχολόγια περί ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών και ελέγχου των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και την απαραίτητη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται το ζήτημα της λεγόμενης «παράνομης μετανάστευσης» και επιλέγονται μέτρα αυστηρής φύλαξης των συνόρων για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση, όπως ονομάζουν την τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, είτε λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων στους οποίους πρωτοστατεί και η ΕΕ, είτε λόγω της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν οι λαοί και αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.