Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΣΝΙΟ ΥΕΘΑ
Μόνιμη επίκληση του επικίνδυνου χαρτιού του «παράγοντα σταθερότητας»

Με τον υπουργό Αμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Zekerijah Osmic συναντήθηκε χτες ο Ελληνας ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος. Στις συνομιλίες και τις μετέπειτα δηλώσεις φάνηκε ξεκάθαρα η στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει τη ζώνη επιρροής της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας προς τούτο και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Οπως φάνηκαν και τα σχέδια των βοσνιακών μονοπωλίων να βελτιώσουν τη δική τους θέση προσφέροντας υπηρεσίες στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για «κοινή αντίληψη» των δύο κυβερνήσεων στις «διεθνείς σχέσεις, για την ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού». Πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και σταθερά την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Επανέλαβε ό,τι είχε πει και σε αντίστοιχες συναντήσεις του με άλλους υπουργούς Αμυνας βαλκανικών χωρών: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποδομή στους γείτονές μας». Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα παραμένει «παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιφέρειά μας, αλλά και ακόμα παραπέρα». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διοργανώνει, τέλη Απρίλη στην Αθήνα, έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία «με έμφαση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Απ' την πλευρά του ο Βόσνιος υπουργός δήλωσε ευτυχής που επισκέπτεται τη «χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ και η οποία στηρίζει το δρόμο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προς την ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε: «Εμείς θα εκπληρώσουμε πολύ γρήγορα τα κριτήρια, για να μπούμε μέσα σε δύο πολύ σημαντικές οικογένειες στις οποίες βρίσκεται η χώρα σας (...) Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη συμμετέχει στις ειρηνευτικές αποστολές, από όπου έχουμε πάρει και πολλά θετικά σχόλια και επαίνους για τις δυνατότητές μας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ