Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12773

43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Στις 21 - 22 - 23 Σεπτέμβρη οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση


ΣΕΛ.  17
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι για τη Συλλογική Σύμβαση

Την Κυριακή η απεργία στο Εμπόριο και στις 20 Ιούλη στον Επισιτισμό - Τουρισμό


ΣΕΛ.  10   -   14

Αντιλαϊκά προαπαιτούμενα με «ουρά» για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αρπαγής των αποθεματικών των Ταμείων, με συμμετοχή τους στη δημοπρασία του υπό έκδοση κρατικού ομόλογου

  • Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μοίραζε χτες ακάλυπτες επιταγές για «δίκαιη ανάπτυξη» στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας σε Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κοζάνη, με την «επιστολή προθέσεων» προς το ΔΝΤ η κυβέρνηση προετοίμαζε τα επόμενα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» για να ανακάμψει το κεφάλαιο.
  • Τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και δεκάδες ακόμη μέτρα περιλαμβάνονται στο προς υπογραφή μνημόνιο με το ΔΝΤ, που θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτό της Ευρωζώνης.
  • Οπως αναφέρεται στην «επιστολή προθέσεων» προς το ΔΝΤ, που συνεδριάζει στις 20 Ιούλη, σε περίπτωση «απόκλισης» από τους στόχους που περιγράφονται, θα υπάρξουν νέα «διορθωτικά» μέτρα, πάνω σε αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020 σχετικά με τις συντάξεις και το Φορολογικό.
  • Με καταστολή απάντησε η κυβέρνηση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων χτες στην Κοζάνη. Την επίθεση καταγγέλλει το ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο «κάδρο» ισχυρών ανταγωνισμών

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, πάνω στο σχέδιο της διχοτομικής «λύσης», που ολοκληρώθηκε σ' αυτήν τη φάση χωρίς συμφωνία, δεν μπορούν να ιδωθούν έξω από το «κάδρο» της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μονοπώλια, που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αφορά τεράστια οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Αυτό επιβεβαιώνουν ο «συνωστισμός» ενεργειακών μεγαθηρίων στην ευρύτερη περιοχή (γαλλική «Τοtal», αμερικανική «Exxon Mobil», ιταλική «ENI», αμερικανο-ολλανδική «Νoble», βρετανική BP, ρωσική «Rosneft», εταιρεία του Κατάρ, κορεατική «Kogas» και εταιρείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου), η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, η σφοδρή διαπάλη για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και το Ιράκ.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, βάση για συζήτηση θεωρείται το διχοτομικό σχέδιο που συμφώνησαν το 2014 οι Αναστασιάδης - Ερογλου και αυξάνονται οι πιέσεις για να κλείσει το ζήτημα. Με τις αστικές τάξεις της Ελλάδας της Τουρκίας ενταγμένες στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ανταγωνίζονται για το ποιος θα αποσπάσει καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό το επικίνδυνο για τους λαούς παζάρι.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε βήμα στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό κατοχυρώνει ένα προς ένα τα διχοτομικά συστατικά της «λύσης» και ρίχνει το σπόρο μελλοντικών εντάσεων, αντιθέσεων και ανταγωνισμών, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συνολικά των λαών της περιοχής.

Για παράδειγμα, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας (που δεν διαπραγματεύεται τις βάσεις της στο νησί), του ΟΗΕ, με τη συναίνεση της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, επεξεργάζονται για την επόμενη μέρα σχέδια εγκαθίδρυσης «μηχανισμού παρακολούθησης» της «λύσης», που θα αντικαταστήσουν το σημερινό σύστημα των εγγυήσεων, ή και σχέδια συγκρότησης διεθνούς αστυνομικο-στρατιωτικής δύναμης στο νησί, στο όνομα της «ασφάλειας», με τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων, ουσιαστικά με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Ολες αυτές οι προτάσεις έπεσαν για να μείνουν, και φυσικά θα αξιοποιηθούν σε επόμενο γύρο του παζαριού. Απώτερος πραγματικός τους στόχος είναι να παγιωθούν τα τετελεσμένα και να ανοίξει απρόσκοπτα ο δρόμος για την «ασφαλή» εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του νησιού, η αξιοποίηση της στρατηγικής του θέσης, η προώθηση των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία ή η Κίνα, που έχουν επίσης συμφέροντα στην περιοχή.

Γι' αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τους λαούς σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, να συνειδητοποιηθεί ότι η διχοτομική «λύση» που προωθείται, όχι μόνο δεν εγγυάται βιώσιμη λύση υπέρ του λαού της Κύπρου, αλλά συνδέεται με νέα όξυνση των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς.

Από αυτήν την άποψη, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που προπαγανδίζουν το μονόδρομο της ευρωΝΑΤΟικής «στρούγκας», του ΝΑΤΟ που στήριξε την κατοχή στην Κύπρο, της ΕΕ, που όσο κι αν προσπαθούν να την εξωραΐσουν, έχει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη στο Κυπριακό.

Οπως επιβεβαίωσε και η συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή, μόνο μία Κύπρος στην οποία πραγματικός αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες, μπορεί να εγγυηθεί τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Μέσα από εκεί προβάλλει η αναγκαιότητα του συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την εξάλειψη των συνεπειών της κατοχής στην Κύπρο, για την απελευθέρωση συνολικά από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Για μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό αντανακλούν την ανωτερότητά του

Η εργατούπολη του Αιγάλεω φιλοξένησε χτες την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Η έκδοση, που εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.


ΣΕΛ.  7


ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
«Παγκόσμια Στρατηγική» για την ασφάλεια των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  3
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανταγωνισμοί με επίκεντρο τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΣΕΛ.  6
ΚΚΕ
Αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση με επίκεντρο τη «δικαιοσύνη»

ΣΕΛ.  8
ΚΚΕ
«Πόντιος Πιλάτος» η κυβέρνηση για τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org