Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμασίες ενόψει του επόμενου κύκλου της αντιλαϊκής επίθεσης

Τον επόμενο κύκλο με τα «προαπαιτούμενα» αντεργατικά μέτρα, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μελετάνε κυβέρνηση και δανειστές

Eurokinissi

Τον επόμενο κύκλο με τα «προαπαιτούμενα» αντεργατικά μέτρα, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μελετάνε κυβέρνηση και δανειστές
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, την επόμενη βδομάδα, με θέμα την επικύρωση του νέου μνημονίου που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση με βάση την «επιστολή προθέσεων» (letter of intent) που απέστειλε τις προάλλες στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, καθώς και η απόπειρα «δοκιμαστικής εξόδου» για νέα κρατικά δάνεια από τις «αγορές», συνθέτουν το πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών της τρέχουσας περιόδου.

Σε αυτό το φόντο, στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης προβάλλει η νέα φουρνιά με τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» και «ορόσημα», όπως ήδη έχουν προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση τόσο με την Ευρωζώνη, όσο και με την πλευρά του ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, ετοιμάζουν τα νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, τη διάλυση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις («εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ κ.ά.) που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία της Ευρωζώνης «ζεσταίνουν» τις πλάτες της κυβέρνησης, τόσο για το έργο που έχει επιτελέσει, όσο βέβαια και για αυτό που βρίσκεται μπροστά. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» τόνισε: «Η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα, όταν μία χώρα είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Σχετικά με το θέμα αυτό, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο και αυτή αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών. Για παράδειγμα, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έχει δεκαπλάσιο όγκο εμπορευματοκιβωτίων απ' ό,τι πριν από αυτή. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που αναπτύσσεται, αλλά και η γεωργία και ό,τι έχει σχέση με τη ναυπήγηση πλοίων, από την κατασκευή μέχρι τις υπηρεσίες επισκευών και τη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ σε μελλοντικές «διασώσεις» στην ΕΕ, υπογράμμισε πως «το ΔΝΤ δεν θα μετέχει πλέον σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, και πιθανόν ούτε η ΕΚΤ». Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να έχει την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών στην ΕΕ και ότι θα μετέχει μαζί με τον ESM σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης. Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, το ταμείο «έκτακτης ανάγκης» για τις κρατικές διασώσεις θα πρέπει να έχει προς διάθεση κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 1% με 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Euro2day», επισήμανε ότι η άρση της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» (στην οποία προχώρησε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθώς βέβαια και το «να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη», αποτελούν τα «κλειδιά» για τη «βιώσιμη έξοδο» στις χρηματαγορές.

Θυμίζουμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου στις αγορές περιλαμβάνει και την αρπαγή των αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, με τα χρήματα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, μεθοδεύεται η «συμμετοχή» τους μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Β. Ντομπρόβσκις, αναφορικά με τον επόμενο κύκλο της «αξιολόγησης», σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μέτρα που εκκρεμούν», ενώ τώρα «τα πράγματα φαίνεται να είναι γενικά εντός στόχων».

Την ίδια ώρα, και ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται, η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) σχετικά με την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμούς 1,6% για το 2017, 2,4% για το 2018 και 2,7% για το 2019. Μάλιστα, η ανάκαμψη των νέων επενδύσεων αναμένεται με εντεινόμενους αυξητικούς ρυθμούς, συγκεκριμένα με 5,6% το 2017, 10,1% το 2018 και 11,6% το 2019.

Κατακρεούργηση δαπανών δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, οι συνολικές δαπάνες στους ελληνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς μειώθηκαν το 2016 στο 49% του ΑΕΠ από 54,1% το ΑΕΠ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες για την Υγεία κατακρεουργήθηκαν από 6,8% του ΑΕΠ το 2007 στο 5,3% το 2015, εν προκειμένω δηλαδή καταγράφεται μόνο ένα μικρό μέρος των παρεμβάσεων του τρέχοντος μνημονίου. Βέβαια, τα ποσοστά αυτά έχουν μόνο σχετική σημασία, καθώς το παραγόμενο ΑΕΠ μετά το 2008 έχει συρρικνωθεί πάνω από 26%.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, οι κρατικές δαπάνες διαμορφώθηκαν το 2015 στο 40,9% του ΑΕΠ, από 38,8% το 2007.

Χαράτσια πάνω σε χαράτσια

Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε στην επιβολή και των τραπεζικών χρεώσεων για τους φόρους και τα χαράτσια που καταβάλλονται στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό από τα γκισέ των τραπεζών, καθώς μέχρι τώρα οι χρεώσεις των τραπεζών καταβάλλονταν από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται άτομα ηλικίας πάνω από 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, αλλά με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία(2018-06-14 00:00:00.0)
«Ενα το κρατούμενο» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής(2017-01-29 00:00:00.0)
«Ξεκλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο ανταγωνισμούς και «ανησυχίες»(2017-01-17 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συγχορδία σε όλα τα μέτωπα(2016-02-07 00:00:00.0)
Συμπληρώνουν το μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά πακέτα(2015-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ