Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο φόντο των γεωτρήσεων στην Κύπρο

Η Αγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και λέει ότι ετοιμάζει «μέτρα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Καθώς η άφιξη του πλοίου - γεωτρύπανου «West Capella» στην κυπριακή ΑΟΖ σηματοδοτεί την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών σχεδιασμών για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όλες οι πλευρές μελετούν τις κινήσεις τους για τη διασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Χτες, ήταν η δεύτερη μέρα στρατιωτικών ασκήσεων που η Τουρκία είχε εξαγγείλει στα ανοιχτά της Κύπρου, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να διαμηνύσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ εξηγούσαν ότι η περιοχή εντός της οποίας θα γίνονταν οι τουρκικές ασκήσεις (περίπου 30 ναυτικά μίλια από την πλατφόρμα όπου θα στηθεί στο «οικόπεδο 11») ήταν μεν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά σε διεθνή ύδατα, κατ' επέκταση - οι ίδιες πηγές - χαρακτήριζαν τις ασκήσεις «παράτυπες» και όχι «παράνομες», επειδή η σχετική άδεια δεν εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές (δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, που η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει και γι' αυτό δεν της απευθύνεται).

Ωστόσο, ενδεικτικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «αντί να επικεντρωθούν σε μια λύση, ξεκίνησαν έρευνες για να προκαλέσουν αυτές τις συνομιλίες. Εξαιτίας της ανειλικρίνειάς τους δεν υπήρξαν αποτελέσματα στις 10ήμερες συνομιλίες». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε σε αυτού του είδους τις μονομερείς ενέργειες. Προς το παρόν, σχεδιάζουμε τα βήματα που θα λάβουμε μαζί με το υπουργείο Ενέργειας... Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν δικαιώματα σε οποιαδήποτε αποθέματα γύρω από το νησί. Για την ακρίβεια, αυτό δεν το αρνείται η ελληνική πλευρά αλλά αναλαμβάνει αυτές τις ενέργειες μονομερώς». Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χτες ότι μια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το «West Capella».

Επίσης, ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ κατέγραφαν ότι ενώ το «West Capella» πλησίαζε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ και βρισκόταν μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος προχώρησε σε αναγνώρισή του. Αυτό σχολιάστηκε ως «συνήθης πρακτική» από την πλευρά της Τουρκίας, επειδή πολεμικά της πλοία «κυκλοφορούν συνεχώς στη συγκεκριμένη περιοχή, επιχειρώντας να παίξουν ρόλο αστυνόμευσης της Ανατολικής Μεσογείου».

Συγκρατημένες προσδοκίες

Οσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων, οι τελευταίες πληροφορίες σημείωναν ότι ίσως και σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε οι εργασίες να μπουν στο βασικό τους σκέλος. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών πάντως θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακοτρύπης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρώτη μέρα τοποθέτησης του «West Capella» στην κυπριακή ΑΟΖ κύλησε ομαλά. «Είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών τα επικρατέστερα ήταν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μας προκαλεί με τον ένα ή άλλο τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ για την ίδια τη γεώτρηση πρόσθεσε: «Δεν αναμένουμε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι η πρώτη γεώτρηση σε πετρώματα που προσομοιάζουν του αιγυπτιακού Ζορ».

Σημειώνουμε ότι το «Ζορ» - που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το «11» - είναι το μεγάλο κοίτασμα που ανακαλύφτηκε πριν τρία χρόνια, τροφοδοτώντας νέες συζητήσεις για το ρόλο που η περιοχή μπορεί να παίξει στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ο Λακοτρύπης υποστήριξε πως αν αποδειχθεί ότι βορειότερα του «Ζορ», σε ανάλογα πετρώματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπάρχουν υδρογονάνθρακες, τότε θα σημαίνει πάρα πολλά για άλλες ανάλογες δομές που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, σχετικά με τον αγωγό αερίου που σχεδιάζουν Τουρκία και Ισραήλ, ο υπουργός είπε ότι για να περάσει ο αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η συμμετοχή της στη συμφωνία. Ακόμα, είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει πλατφόρμα γεωτρήσεων με σκοπό να τη μεταφέρει στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ και είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τη λήψη νομικών και άλλων μέτρων.

Εκτιμήσεις για την πρόσφατη Διάσκεψη

Οσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, χτες, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι «είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές» και ότι «τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να φτάσουν σε συμφωνία», αναφερόμενος φυσικά στο πλαίσιο που εδώ και καιρό στρώνει το έδαφος στη διχοτόμηση του νησιού και τη βαθύτερη εμπλοκή του σε φονικές για τους λαούς κόντρες. Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμενόμενη έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ντουζαρίκ είπε ότι ο ΟΗΕ «προφανώς ανησυχεί από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή» και ότι «δεν θα ήθελε να δει οποιαδήποτε περιστατικά».

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε σε δηλώσεις του ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης», μιλώντας ταυτόχρονα για «χίλια δυο παιχνίδια» ώστε να μη διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση μιας ενωμένης Κύπρου. Δεν παρέλειψε προκλητικά σχόλια του τύπου «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών» και μεταξύ άλλων υποστήριξε πως όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και δεν πρόκειται να γίνουν ούτε «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά «ούτε και να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας».

Πάντως, σε δικές του δηλώσεις, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουρκούν απέδωσε στον καύσωνα των ημερών εκκλήσεις προς τους Τουρκοκύπριους για να κόψουν «τον ομφάλιο λώρο με την Τουρκία».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέδωσε στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παλινωδίες και λανθασμένες κινήσεις, που εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά για να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαδικασία, επικρίνοντας παράλληλα και την ηγεσία Ακιντζί, που δεν έδειξε - όπως είπε - το θάρρος με το οποίο ασκούσε κριτική στην Τουρκία όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ