Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Ενσωμάτωση στην ΕΕ και μονοπωλιακά δίκτυα στο επίκεντρο

Με στόχο την ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, περιοχής κρίσιμης μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών εμπορευμάτων και Ενέργειας που χρειάζονται τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, συνήλθε χτες, στο Βουκουρέστι, Υπουργική Συνάντηση της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP).

Η SEECP αποτελεί «σχήμα συνεργασίας» αποκλειστικά από τις χώρες της περιοχής. Μέλη της είναι οι: Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία και Μαυροβούνιο.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, που, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν υπήρξε μόνο υποστηρικτής, αλλά είχε και την πρωτοβουλία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια (...) Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παρέμεινε προτεραιότητα καθ' όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας».

Θύμισε την Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία στις αρχές του Μάη, στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι εκεί «έγινε μια πιο λειτουργική/τεχνική ανταλλαγή απόψεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από οικονομικά ιδρύματα και περιφερειακούς οργανισμούς, με επίκεντρο το ζήτημα της διασυνδεσιμότητας μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και εντός της περιοχής, στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών».

Εξήγησε ότι: «Η προώθηση της ιδέας της διασυνδεσιμότητας στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών αναγνωρίστηκε ως μία ευκαιρία συμπλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας και προώθησης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τονίστηκαν και τα ευρύτερα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της πολιτικής».

Θύμισε ακόμα ότι στη Διάσκεψη, η Κομισιόν «επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει περίπου 1 δισ. ευρώ από το νέο Οργανο Προενταξιακής Βοήθειας για έργα υποδομής στους έξι δικαιούχους των Δυτικών Βαλκανίων για την περίοδο 2014 - 2020».

Υπουργική Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού

Στο μεταξύ, με στόχο την εδραίωση ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, αλλά και γεωστρατηγική σημασία, συνήλθε στο Ναϊρόμπι της Κένυας η 39ηΣύνοδος υπουργών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού (ΑΚΕ) - ΕΕ. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυρ. Γεροντόπουλος.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, από πλευράς χωρών ΑΚΕ, περισσότεροι από είκοσι υπουργοί, ενώ από την ΕΕ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος για την Αναπτυξιακή Βοήθεια, Andris Piebalgs, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) καθώς και της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DEVCO).

Εστίασαν σε θέματα όπως το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων, οι ελεγχόμενες ροές ανθρώπινου δυναμικού όποτε και όσο συμφέρουν τα μονοπώλια της ΕΕ. Μπήκε δε, ως στόχος «το άνοιγμα σε νέες μορφές στρατηγικής συνεργασίας» στο όνομα της «ανάπτυξης» όπως την ορίζουν τα μονοπώλια, πάνω στους μισθούς εξαθλίωσης που πληρώνονται στις χώρες ΑΚΕ και στα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Εξάλλου, χτες, στο περιθώριο των εργασιών, ο Κ. Γεροντόπουλος συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης (συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Κομισιόν), παρουσιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή «εμπειρία» στα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής, δύο χρυσοφόρων τομέων όπου δραστηριοποιούνται κολοσσοί της Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ